Ceny potravin idú hore, zdražovať sa bude bravčovina, hydina i pekárske výrobky

Bratislava 18.júla (TASR) – V priebehu leta musia slovenskí spotrebitelia rátať so zdražením viacerých základných potravín. Mäsiari zvyšujú ceny výsekovej bravčoviny o 10 až 15 % už od začiatku budúceho týždňa a neskôr v priebehu augusta má o 6 až 8 % zdražieť tak hydina ako aj chlieb a pekárske výrobky. Rovnako augustové zdražovanie piva o asi 2 Sk na jednu pollitrovú fľašku pivovarníci po plánovanom zvýšení spotrebnej dane avizovali už dávnejšie.

O pondelkovom zdražení bravčoviny o 10 až 15 % informuje riaditeľka Zväzu mäsiarov Slovenska Edita Ohrablová s tým, že nastáva potom čo chovatelia ošípaných už nie sú ochotní naďalej dodávať jatočné zvieratá pod úroveň svojich výrobných nákladov s cenovou hladinou na úrovni 42 Sk/kg. V uplynulých mesiacoch síce došlo k prepadu cien jatočných ošípaných na veľmi nízke úrovne, ale po náraste ich cien v okolitých krajinách už ďalej nechcú lacnejšie predávať svoju surovinu ani chovatelia na Slovensku. „Chovatelia nám pod výrobne náklady ošípané už nepredajú. Hranicou je pre nich 42 Sk/kg. Od pondelka preto obchodníkom predkladáme nové upravené cenníky,“ informuje Ohrablová.

Riziko, že obchodné reťazce si po zvýšení cien bravčovinu dovezú zo zahraničia podľa Ohrablovej odpadá, pretože nárast cien tejto komodity nastal aj v okolitých krajinách. Riaditeľka pritom pripomína, že na prepade cien jatočných ošípaných z prvých mesiacov tohto roku chovatelia stratili asi 750 miliónov Sk.

Z rovnakého dôvodu rastu cien v okolitých krajinách sa na zdražovanie pripravujú aj hydinári. „Aktuálne je na trhoch nedostatok hydiny a zo strany chovateľov je tu tlak na navyšovanie predajných cien. Ku koncu augusta sa dá očakávať zdraženie o 6 až 7 %,“ uvádza generálny riaditeľ Topoľčianskeho hydinárskeho podniku Jozef Bezák s tým, že nadmerných dovozov zo zahraničia sa aj po úprave cien netreba obávať. „Obchodníci si môžu dovážať skôr iba mrazenú hydinu. Chladenú hydinu v zahraničí lacnejšie nezískajú,“ dodáva Bezák.

Výrobcovia chleba a pekárskych výrobkov chcú do svojho zdražovania o 6 až 8 % premietnuť hlavne vyššie ceny energií a tiež pripravované zdraženie pohonných látok po augustovom zavedení vyšších spotrebných daní. Ďalšie zdraženie týchto tovarov môže byť ale naštartované potom, čo sa sucho na poliach reálne premietne do väčších výpadkov obilnín. Predseda poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Ivan Oravec v tejto súvislosti upozorňuje, že poľnohospodári budú chcieť po žatve za tonu potravinárskej pšenice minimálne 4 500 Sk ako tomu bolo aj po žatve vlaňajšej. Oproti terajším nižším cenám chlebovej pšenice by to bol nárast o asi 500 Sk, čo by sa podľa Oravca mohlo premietnuť do ďalšieho zdraženie pekárskej produkcie o asi 5 %.

Priamo dovozy potravinárskej pšenice zo zahraničia podľa neho nehrozia, pretože tej bude aj pri nižšej úrode dostatok. „Ak budeme musieť dovážať tak to budú hlavne kŕmne zrnoviny,“ dodáva Oravec.

Súvisiace články

Aktuálne správy