Miera evidovanej nezamestnanosti v júni zase klesla na 14,6 %

Bratislava 18. júla (TASR) – V júni na Slovensku pokračoval pokles nezamestnanosti napriek tomu, že po minulé roky býval tento mesiac v dôsledku kulminujúceho prítoku absolventov charakteristický skôr medzimesačným zvýšením počtu ľudí bez práce. Počas tohtoročného júna sa už druhý rok po sebe počet evidovaných nezamestnaných oproti predchádzajúcemu mesiacu zredukoval, a to o 5 469 na 427 640. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška pritom klesol až o 79 358.

Po odrátaní registrovaných nezamestnaných, ktorí by nemohli hneď nastúpiť do práce, vykázal Národný úrad práce (NÚP) 387 561 disponibilných nezamestnaných, čomu zodpovedala miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 14,6 %. Medzimesačne poklesla o 0,21 a medziročne o 3,02 percentuálneho bodu.

Podľa analytikov NÚP stojí za júnovým znížením nezamestnanosti najmä výrazný počet vyradených z evidencie, ktorý dosiahol až 39 917 osôb. Dve tretiny z nich si pritom našli prácu. Naopak, zaevidovalo sa 34 448 osôb, z ktorých absolventi stredných a vysokých škôl tvorili viac než pätinu. „Z celkového počtu 13 620 novozaevidovaných absolventov škôl, ktorý sa medziročne znížil o 2 100 osôb, tvorili najvyšší podiel absolventi vysokých škôl a učňovských škôl bez maturity,“ približujú situáciu predstavitelia NÚP.

Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 3,68 % vykázal tak ako vždy aj v júni Bratislavský kraj. V Košickom kraji, ktorý už tradične zápasí s najvyšším počtom ľudí bez práce, vyčíslili tento údaj na takmer 22 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy