Európsky model integrácie je pre Američanov niečím novým

Bratislava 1. júna (TASR) – Európsky model integrácie, pri ktorom vzniká jeden ekonomický celok pri zachovaní samostatnosti a kultúrnej identity jednotlivých štátov, je pre Američanov niečím novým, čo so záujmom sledujú. Po dnešnom stretnutí s predsedom KDH Jánom Figeľom to vyhlásil americký republikánsky kongresman z Nebrasky Jeff Fortenberry.
"Máme federálny systém, máme plne integrovanú menu," poznamenal Fortenberry s tým, že vývoj v USA išiel inou cestou ako európsky. Otázkou podľa neho je, ako sa bude európsky model ďalej vyvíjať, ako sa budú posilňovať vzťahy medzi národmi a štátmi pri budovaní jedného ekonomického celku a súčasne ochrane samostatných identít členských štátov.
Figeľ ho doplnil poukázaním na to, že súčasnú krízu nespôsobilo euro, ale nezodpovedné správanie niektorých členských štátov eurozóny. "Euro sa stalo druhou najväčšou svetovou menou. Svetovou preto, lebo je stále viac používaná aj mimo Európy. A druhou preto, že dolár je prvou," povedal Figeľ. "Európsko-americký vzťah je rozhodujúci nielen pre Európu a Ameriku, ale pre veľkú časť svetového trhu a vývoja. Stabilita eura podobne ako stabilita dolára a dôveryhodnosť obidvoch systémov je veľmi dôležitá pre budúcnosť celého sveta. Euro je mladý projekt, ale môže byť úspešný, ak bude realizovaný zodpovedne," povedal Figeľ s dodatkom, že dlhová kríza bude skúškou eurozóny.
Obidvaja štátnici sa dnes venovali aj otázkam podpory živnostníkov a malého podnikania ako prostriedku na prekonanie dlhovej krízy. "Pre nás je východiskom z dlhovej krízy podpora zamestnanosti. Podpora živnostníkov, malých firiem, rodinných firiem," poznamenal Figeľ. "Rozprávali sme sa o podstate spoločnosti, ktorou je rodina," pripomenul republikánsky kongresman. Dodal, že tento fundament nie je ani európskym, ani americkým vynálezom, ale má všeobecnú platnosť. "Nič nenahradí rodinu z hľadiska jej funkcií a dôležitosti," doplnil ho Figeľ.
Fortenberry poznamenal, že v Nebraske žije veľké množstvo ľudí pôvodom z Európy. Na otázku, či by vo svojej rodnej krajine privítal predsedu KDH, ak by ju chcel recipročne navštíviť, kongresman reagoval, že "je kedykoľvek vítaný", ak bude mať takýto plán. "Navštívil som už niekoľko amerických štátov a cítil som sa byť vítaný, medzi priateľmi alebo dokonca príbuznými, lebo tam žije množstvo Slovákov," reagoval s úsmevom Figeľ.

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy