Úžera prekvitá, zákon proti nej však odmietame

Arpád Soltész Košice

Národná rada hneď v prvom čítaní zamietla návrh poslanca za KSS Karola Ondriaša na prijatie zákona, ktorý by zamedzil voľne sa rozmáhajúcim úžerníckym praktikám. Ondriašov návrh mal úplne zakázať poskytovanie pôžičiek subjektom bez bankovej licencie a mal aj limitovať najvyššiu možnú úrokovú sadzbu, ktorá by sa musela odvíjať od úrokov Národnej banky. Poslanci jeho návrh zmietli zo stola s tým, že slovenská legislatíva už na úžeru pamätá, podľa nich dokonca v dostatočnej miere.

Slovenská realita je však celkom iná. Rómski úžerníci, ktorí zdierajú svojich chudobných susedov v osadách, sú osoby verejne známe, trestný zákon je však na nich krátky. Napríklad v Kecerovciach v Košickom okrese čakajú úžerníci pred poštou vždy, keď sa doručujú sociálne dávky, a priamo pred oknami obecného úradu inkasujú úroky od svojich dlžníkov. „Trochu sa to zlepšilo po zavedení in- štitútu osobitného príjemcu, ale v podstate ten problém pretrváva naďalej,“ potvrdili pracovníci obecného úradu.

„Spravidla sa požičiava stovka za dve, čiže pracujú so stopercentným úrokom,“ tvrdí starosta jednej z obcí s veľkou rómskou komunitou.

„…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy