Väčšina rokovaní s veriteľmi o druhom záchrannom balíku je dokončená

Atény 2. februára (TASR) – Grécko dokončilo väčšinu rokovaní s medzinárodnými veriteľmi o druhom záchrannom balíku. V niektorých kľúčových bodoch, ako sú napríklad platy, dôchodky a rekapitalizácia bánk, však zatiaľ neprišlo k dohode, informoval dnes hovorca gréckej vlády Pantelis Kapsis.
"Zostávajú ešte otvorené tri alebo štyri body," povedal Kapsis v rozhovore pre grécku televíznu stanicu MEGA. "Väčšina rokovaní je už dokončená."
Atény chcú čo najrýchlejšie dokončiť rokovania s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o druhom záchrannom balíku v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Bez ďalších peňazí by sa Grécko dostalo v druhej polovici marca, keď musí splatiť dlhopisy, do platobnej neschopnosti.
Trojka, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, považuje doterajšie opatrenia Atén za nedostatočné a požaduje ďalšie úspory a reformy, vrátane zníženia minimálnej mzdy a odmien. Tieto požiadavky však narazili na odpor Atén. Grécki politici sa obávajú, že ďalšie škrty môžu ešte viac prehĺbiť recesiu.
"Diskusie sú veľmi tvrdé," uviedol Kapsis. "Na jednej strane je tu tlak na rýchle obnovenie konkurencieschopnosti. Samozrejme priznávame, že konkurencieschopnosť je naliehavý problém. Na druhej strane tu je však otázka recesie, ktorá je pre Grécko veľmi dôležitá."
Delegácia trojky by sa dnes mala stretnúť s predstaviteľmi gréckej vlády a budú sa snažiť o dosiahnutie dohody v zostávajúcich sporných bodoch. Premiér Lukas Papadimos by sa mal potom večer alebo v piatok (3. 2.) stretnúť s lídrami domácich politických strán, aby zaistil podporu dohodnutých opatrení, dodal Kapsis.

Súvisiace články

Aktuálne správy