Čína zvažuje, že sa viac zapojí do európskych záchranných fondov

Čína zvažuje, že sa viac zapojí do európskych záchranných fondov - do dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) aj do trvalého Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

Peking 2. februára (TASR) – Čína zvažuje, že sa viac zapojí do európskych záchranných fondov – do dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) aj do trvalého Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Vyhlásil to dnes bez ďalších podrobností čínsky premiér Wen Ťia-pao na spoločnom brífingu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je na návšteve v tejto krajine.
Dodal iba, že Čína stále skúma, ako môže poskytnúť Európe ďalšiu finančnú pomoc.
ESM nahradí dočasný záchranný fond v júli tohto roka a jeho úverová kapacita je 500 miliárd eur. Niektoré krajiny, napríklad Taliansko, ale aj Medzinárodný menový fond navrhujú, aby sa kapacita trvalého fondu zdvojnásobila na 1 bilión eur. Podľa talianskeho premiéra Maria Montiho by sa do neho mohli presunúť finančné prostriedky, ktoré zostanú v dočasnom EFSF po vyčerpaní úverov pre Írsko a Portugalsko.
Wen pripomenul, že je dôležité, aby eurozóna vyriešila svoju dlhovú krízu a zároveň podporil snahu Európy o stabilizáciu eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy