Inflácia v eurozóne sa v januári udržala na úrovni 2,7 %

Brusel 1. februára (TASR) – Miera inflácie v eurozóne zotrvala v januári na decembrovej úrovni 2,7 %. Informoval o tom dnes v rýchlom odhade európsky štatistický úrad Eurostat. Takýto vývoj podporuje odhady trhov, že Európska centrálna banka (ECB) zníži v najbližšom čase kľúčovú úrokovú sadzbu s cieľom podporiť ekonomiku.
Aj keď dnešná informácia Eurostatu bola iba prvým odhadom, ekonómovia predpokladajú, že tempo rastu inflácie sa bude v najbližších mesiacoch spomaľovať, keďže sa počíta s tým, že niektoré štáty eurozóny spadnú v tomto roku na krátky čas do recesie.
"Trend je jednoznačne zostupný, očakávame spomalenie inflácie na zhruba 2 % do polovice roka," povedal ekonóm banky BNP Paribas Clemente De Lucia. Pri takomto pozitívnom vývoji ekonómovia očakávajú, že ECB zníži v najbližších mesiacoch hlavnú úrokovú sadzbu prvýkrát pod 1 %. Niektorí predpokladajú, že by to mohlo byť už na najbližšom zasadnutí 9. februára.
Prieskum medzi 66 ekonómami, ktorých na začiatku januára oslovila agentúra Reuters, ukázal, že mnohí z nich počítajú so znížením úrokových sadzieb zo strany ECB na nové historické minimum 0,75 % vo februári, najneskôr v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy