Verím, že EÚ zodpovie otvorené otázky novej fiškálnej zmluvy

Bratislava 25. januára (TASR) – Nadchádzajúci summit európskych lídrov, ktorý sa uskutoční budúci pondelok (30.1.) v Bruseli, by mal doladiť viaceré otvorené otázky novej fiškálnej dohody medzi krajinami eurozóny. "Verím, že sa tak stane, že Európska rada tieto otvorené otázky zodpovie. Rovnako som presvedčený, že Slovensko zodpovedne pristúpi k ratifikácii obidvoch dokumentov," vyhlásil dnes minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS). Obaja sa tento týždeň zúčastňujú záverečných rokovaní o novej fiškálnej zmluve.
Medzi jej otvorené témy zaradil Mikloš napríklad sprísnenie kritérií pri posudzovaní otázky nadmerného deficitu tak, aby sa zohľadňoval nielen deficit, ale aj verejný dlh krajiny. "Patríme medzi krajiny, ktoré jednoznačne presadzujú takéto sprísnenie. Väčšina krajín s tým súhlasila, ale nie všetky, preto sa to posúva na budúci týždeň na rozhodnutie predsedov vlád a prezidentov," priblížil minister financií.
Väčšinová, ale nie úplná zhoda je podľa neho tiež na udelení novej právomoci Európskemu súdnemu dvoru (ESD), ktorý by pri nedodržiavaní nových pravidiel mohol udeľovať sankcie až do výšky 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vzhľadom na to, že k novej fiškálnej zmluve by mohli pristúpiť aj nečlenské krajiny eurozóny, tie sa dožadujú účasti na pripravovaných špeciálnych stretnutiach lídrov eurozóny. Summit EÚ by mal v pondelok nájsť tiež odpoveď na to, kedy presne vstúpi nová dohoda do platnosti. "Väčšinová zhoda je, že by sa tak stalo po ratifikácii najmenej 12 zo 17 krajín eurozóny," priblížil Mikloš.
Celkovo zhodnotil prebiehajúce rokovania ako pozitívne a dosiahnutý pokrok je podľa neho značný. "Črtá sa, že by sme mohli mať veľmi prísne a dobre vynútiteľné pravidlá, ktoré by mohli znamenať výrazný prielom v ozdravení verejných financií," doplnil šéf rezortu financií.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy