Nemecko súhlasí so zvýšením kapacity ESM

Berlín/Washington 24. januára (TASR) – Nemecko je vraj otvorené navýšeniu prostriedkov v európskych stabilizačných fondoch. Výmenou za to požaduje striktné rozpočtové pravidlá, ktoré budú obsiahnuté v novej fiškálnej zmluve a budú platiť pre všetkých členov eurozóny.
Berlín prejavil ochotu ustúpiť zo svojho tvrdého odmietavého stanoviska voči navyšovaniu prostriedkov v záchranných fondoch len niekoľko hodín po tom, čo Medzinárodný menový fond (MMF) varoval, že eurozóna potrebuje viac peňazí, aby vybudovala pevnejší ochranný val a zabránila rozšíreniu dlhovej krízy do ekonomík v jadre menovej únie.
Britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Nemecka a eurozóny uviedol, že nemecká kancelárka Angela Merkelová je ochotná súhlasiť s tým, aby sa prostriedky, ktoré zostanú v Európskom fonde finančnej stability (EFSF), približne 250 miliárd eur, mohli využiť aj po vzniku jeho nástupcu – stáleho Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý by mal vzniknúť v júli s kapacitou 500 miliárd eur. To by znamenalo, že celková kapacita mechanizmov na stabilizáciu eurozóny by mala dosiahnuť 750 miliárd eur.
Merkelová vraj za to požaduje, aby lídri vlád eurozóny podpísali fiškálne pravidlá týkajúce sa znižovania rozpočtových deficitov a verejných dlhov, ktoré budú podstatne prísnejšie než tie, s ktorými vlády počítajú.
Zatiaľ posledná verzia fiškálnej zmluvy by dovoľovala vládam porušovať limity stanovené pre deficity v "obdobiach ekonomického poklesu". Toto slovné spojenie kritizovala aj Európska centrálna banka (ECB) ako formuláciu, ktorá by umožnila jednoduché obchádzanie pravidiel.
Nemecko predložilo ponuku po tom, čo šéfka MMF Christine Lagardeová v nedeľu (22. 1.) požadovala od Berlína, aby vypracoval jasný a dôveryhodný harmonogram zakomponovania prostriedkov EFSF do ESM, aby sa zvýšila jeho kapacita. Podľa Lagardeovej bez navýšenia prostriedkov v stabilizačných mechanizmoch sa môže stať, že sa kríza rozšíri do v podstate solventných krajín, ako sú Taliansko a Španielsko. "To by malo katastrofálne následky pre stabilitu systému."

Súvisiace články

Aktuálne správy