Dôležité podľa manažérov je popri zisku i správanie firiem

Podľa globálneho prieskumu 73 % vedúcich manažérov firiem verí, že ich hlavná podnikateľská činnosť má pozitívny prínos pre spoločnosť.

Viac ako tri štvrtiny vedúcich predstaviteľov podnikateľskej sféry je presvedčených, že hodnota spoločnosti by sa mala merať nielen na základe jej zisku, ale aj celkového prínosu jej činností na okolie. Vyplýva to z globálneho prieskumu postojov vedúcich manažérov firiem, ktoré odznejú na Svetovom ekonomickom fóre 2012 vo švajčiarskom Davose. Z opýtaných vedúcich predstaviteľov 73 % verí, že ich hlavná podnikateľská činnosť má pozitívny prínos pre spoločnosť. Štúdiu zrealizovala Economist Intelligence Unit (EIU) v spolupráci so spoločnosťou Deloitte.

„Úspešným spoločnostiam sa nestačí pri podnikaní orientovať len na dosiahnutia zisku. Do popredia sa dnes dostáva oblasť spoločenskej zodpovednosti, ktorá zohľadňuje dopad chovania firmy na svoje okolie. Zapájanie firmy do spoločensky zodpovedných aktivít pomáha identifikovať obchodné príležitosti, posilňovať dôveru u klientov a predovšetkým zvyšovať motiváciu zamestnancov,“ uviedol pre agentúru SITA vedúci partner Deloitte Slovensko Marián Hudák.

Ako prieskum ďalej ukázal, kým 82 % opýtaných predstaviteľov podnikateľskej sféry uviedlo, že ich organizácia vydala oficiálne vyhlásenie opisujúce ich spoločenskú zodpovednosť, a 52 % poznamenalo, že toto oficiálne vyhlásenie účelu bolo nevyhnutné na prilákanie novej generácie zákazníkov a zamestnancov, len 25 % manažérov si myslí, že ich zákazníci, spotrebitelia a klienti sú dobre oboznámení s týmto účelom. Z toho vyplýva, že firmy sa môžu zlepšiť v informovaní o prínose a vplyve ich hlavnej činnosti na spoločnosť.

Prieskum bol uskutočnený vlani v októbri medzi 390 vedúcimi pracovníkmi firiem. Z Európy bolo 33 % respondentov, zo Severnej Ameriky 31%, z ázijskej časti Tichomoria 24 % a z ostatných častí sveta, kam patrí Latinská Amerika, Blízky východ a Afrika, 12 % účastníkov prieskumu. Pracovníci vrcholového manažmentu, členovia predstavenstva, viceprezidenti alebo riaditelia firiem tvorili 57 % respondentov. Približne 74 % opýtaných zastupovalo spoločnosti s ročným obratom viac ako 500 mil. USD, z toho 27 % bolo z firiem s obratom vyše 10 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy