ThyssenKrupp by mal postaviť svoj nový závod na Slovensku

Nemecký oceliarsky gigant ThyssenKrupp sa rozhodol, že svoj nový závod za 98 mil. eur postaví na Slovensku, ktoré tak uprednostní pred Poľskom. Informoval o tom v pondelok denník Hospodárske noviny. Investícia by priniesla prácu pre približne 1 200 ľudí.

Nemecký oceliarsky gigant ThyssenKrupp sa rozhodol, že svoj nový závod za 98 mil. eur postaví na Slovensku, ktoré tak uprednostní pred Poľskom, informoval v pondelok denník Hospodárske noviny. Investícia by priniesla prácu pre približne 1 200 ľudí. Ako ďalej uviedli Hospodárske noviny, firma už podala začiatkom roka na ministerstvo hospodárstva investičný zámer. Ministerstvo hospodárstva však záležitosť nekomentovalo, uviedlo len, že k investičným procesom sa vyjadruje až po ich schválení.

O investíciu jednej z najvýznamnejších oceliarskych firiem sveta má záujem aj Poľsko. Napriek tomu, že sa ThyssenKrupp predbežne rozhodol pre Slovensko, investíciu nemusíme získať. A to vtedy, ak sa ak sa oceliari nedohodnú so štátom na podmienkach pomoci, uvádzajú Hospodárske noviny. Keďže firma plánuje postaviť závod na východe Slovenska, môže získať maximálnu štátnu podporu, až do polovice jeho investície. Podľa zistení Hospodárskych novín sa štát pripravuje na tvrdé rokovania, najvyššiu štátnu podporu totiž poskytnúť nechce. Opačný postoj volia Poliaci, tí chcú v snahe získať oceliarov ponúknuť maximum. Najvyššiu šancu na získanie závodu má podľa denníka prešovský priemyselný park IPZ Záborské. Za 10 hektárov pozemkov by tu ThyssenKrupp zaplatili 3,5 mil. eur. Zvažuje preto aj park v obci Haniska, kde by našiel pozemky lacnejšie o jeden mil. eur. Haniska však ešte nemá dokončenú infraštruktúru.

Nemci podľa Hospodárskych novín zvažujú, že v prípade priaznivého ekonomického rozvoja a dobrého zábehu podniku u nás postavia aj druhý závod. Mohli by tak u nás zamestnať spolu až dve tisícky ľudí. „Nebudem to komentovať. ThyssenKrupp záujem investovať v Prešove nám opätovne potvrdil i pred pár dňami,“ uviedol primátor Prešova Pavel Hagyari. Odberateľmi produkcie nového závodu ThyssenKrupp by mohli byť automobilky na Slovensku aj v okolitých štátoch. V súčasnosti napríklad ThyssenKrupp dodáva tlmiče a nosníky pre nápravy slovenskému závodu Volkswagenu.

Súvisiace články

Aktuálne správy