Rokovania medzi Gréckom a súkromnými investormi pokračujú telefonicky

Atény 22. januára (TASR) – Rokovania medzi Gréckom a zástupcami súkromných investorov o výmene dlhopisov pokračujú aj dnes, ale telefonicky. Charles Dallar a Jean Lemierre, predstavitelia z Inštitútu medzinárodných financií (IIF), ktorý zastupuje približne 450 súkromných investorov, sa totiž v sobotu 21. januára vrátili do Paríža.
Zadlžené Grécko sa snaží uzavrieť dohodu do pondelka 23. januára, keď sa v Bruseli uskutoční schôdza ministrov financií eurozóny, na ktorej budú okrem iného rozhodovať o druhom balíku pomoci Grécku. Podmienkou úveru vo výške 130 miliárd eur od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) je spoluúčasť súkromných investorov na záchrane Grécka. Aténam ale beží čas, už 20. marca musia vyplatiť dlhopisy za 14,5 miliardy eur. Ak dovtedy nezoženú peniaze, hrozí im bankrot.
Grécka vláda aj IIF tvrdia, že dosiahli pokrok v rozhovoroch a riešia už len posledné sporné body. Ale dohodu o výmene doterajších dlhopisov za nové, s dlhšou dobou splatnosti a odpísaní minimálne 50 % z hodnoty gréckeho dlhu, musia schváliť Brusel aj MMF.
Podľa aténskej rozhlasovej stanice Skai zahraniční veritelia, menovite MMF, EÚ a Európska centrálna banka, nie sú príliš nadšení z doterajšieho návrhu dohody medzi Gréckom a IIF. Domnievajú sa, že nedostatočne zredukuje dlhové zaťaženie Atén, ktoré tak bude naďalej neudržateľné.
Zdroje blízke rokovaniam naznačili, že investori by mali dobrovoľne akceptovať stratu 65 až 70 % z hodnoty gréckeho dlhu a nové dlhopisy by mali mať dobu splatnosti 30 rokov a progresívny úrok. Výška straty závisí od výšky úroku z nových dlhopisov. A práve tá je jadrom problému. Investori údajne žiadajú priemerný úrok 4,25 %, zatiaľ čo eurozóna, EÚ a MMF trvajú na 3-% úroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy