Prvým znakom podvodného e-shopu je veľmi nízka cena

Bratislava 21. januára (TASR) – Na podvodné weby na Slovensku doplatili tisícky ľudí. Podľa Miroslava Antoňaka z Centra na ochranu práv spotrebiteľov sú vo svete najviac rozšírené podvodné internetové katalógy. Potom nasledujú podozrivé inzeráty a podvodné elektronické obchody, teda e-shopy.
"Prvým náznakom nejakého podvodného konania je cena. Zvyčajne je veľmi nízka," upozornil Antoňak. Zákazníkom domácich internetových obchodov odporúča, aby nakupovali na stránkach, ktoré majú certifikát Slovenskej asociácie pre elektronický obchod – SAEC. "Je to certifikačná známka, ktorá garantuje, že daný predajca je naozaj seriózny," povedal Antoňak. O serióznosti internetového obchodu podľa neho svedčí, zriadená platobná zóna, cez ktorú zákazníci vďaka internet bankingu za tovar alebo službu zaplatia. Internetové obchody by podľa Antoňaka mali byť vybavené HTTPS protokolom, čo znamená, že komunikácia medzi webovým prehliadačom a serverom je zabezpečená. "Stránky, ktoré vystavujú faktúry, chcú úhrady len nejakým prevodným príkazom na číslo účtu, nie sú veľmi bezpečné," upozornil.
Vyše 150 ľudí doplatilo na ponuku lacnej elektroniky na stránke topsales.sk. Firma Kronix z Trenčína, ktorá e-shop prevádzkovala, vybrala od zákazníkov platby vo výške 30.000 eur, tovar však nedodala. Centrum pre ochranu práv spotrebiteľov eviduje aj približne 16.000 poškodených, od ktorých vďaka nejasným podmienkam registrácie na rôznych stránkach vyžaduje zahraničná firma zaplatenie desiatok eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy