MMF si musí pre svoj plán navýšenia zdrojov získať Spojené štáty

Tokio 21. januára (TASR) – Japonský minister financií Jun Azumi vyzval Medzinárodný menový fond (MMF), aby si pre svoj plán navýšenia úverovej kapacity s cieľom podporiť zadlžené krajiny eurozóny získal Spojené štáty. MMF by potreboval navýšiť zdroje zhruba o 600 miliárd USD (465,04 miliardy eur), z toho priamo na úvery pre krízou zasiahnuté štáty eurozóny by smerovalo 500 miliárd USD.
USA, ktoré zápasia s obrovským dlhom a navyše sa v krajine blížia prezidentské voľby, však dali najavo, že Washington financie na navýšenie zdrojov v MMF neposkytne. Podľa Azumiho je ale spolupráca s USA v tejto oblasti nevyhnutná.
Japonský minister povedal, že Tokio sa ešte rozhodne, ako bude reagovať na plány MMF navýšiť svoju úverovú kapacitu. Predtým potrebuje získať dostatok informácií od MMF. Dodal však, že Japonsko je pripravené zúčastniť sa na diskusiách s ďalšími krajinami.
"Najskôr by však mal fond komunikovať so Spojenými štátmi. Ak chce (MMF) posilniť svoju činnosť, bez spolupráce s USA sa nezaobíde. Takže očakávam, že vyvinie v tomto smere aj adekvátne aktivity," dodal Azumi. V takom prípade by sa podľa ministra zvýšila dôvera v MMF, čo by mu umožnilo hrať aj výraznejšiu úlohu na medzinárodných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy