Cena benzínu opäť pôjde nahor

Benzín by mal na slovenských čerpacích staniciach v sobotu zdražieť približne o 1,5 centu za liter. Ceny nafty sa meniť nebudú.

Po zdražení benzínov a nafty o dva centy spred týždňa sa budú ceny opäť zvyšovať. Ako informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk, čerpacie stanice budú od soboty zvyšovať ceny benzínov približne o 1,5 centu za liter. Ceny nafty sa meniť nebudú.

Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural sa tak dostane mierne pod 1,490 eura za liter. Benzínom po zdražení bude chýbať približne 0,5 centu za liter na prekonanie historicky najvyšších cien z mája minulého roku. Benzín 95 Natural sme vtedy tankovali v priemere za 1,493 eura za liter.

Za avizovaným zdražovaním benzínov pritom podľa Novotného stoja predovšetkým skutočnosti, že ceny pohonných látok na burze v Rotterdame cez týždeň neklesli a že benzíny mohli minulý týždeň namiesto o dva centy za liter zdražieť o 3,5 centu za liter.

Dôslednosť, ktorá sa prejavila v súvislosti s opodstatneným chystaným rastom cien benzínov, sa však pri nafte neprejavila. Kým ceny benzínov na burze v Rotterdame stagnovali, nafta zlacnela. Za týždeň jej ceny klesli približne o 1,5 centu za liter.

Z hľadiska porovnania dlhodobého vývoja cien nafty na svetových trhoch a na Slovensku sa dokonca nafta v našej krajine dostala do situácie, že by mohla byť lacnejšia až o dva centy za liter s potenciálom ďalšieho jednocentového poklesu.

Súvisiace články

Aktuálne správy