Mesto mení stratégiu na prilákanie investorov do priemyselného parku

Prievidza 20. januára (TASR) – Do málo využívaného priemyselného parku v Prievidzi by na jar toho roka mali po približne troch rokoch prísť noví investori zo Slovenska. Dve strojárske a jedna elektrotechnická firma sľubujú vytvoriť dovedna asi 65 pracovných miest, informovala primátorka mesta Katarína Macháčková.
Mesto Prievidza podľa primátorky mení stratégiu na prilákanie investorov. Pôvodne totiž mal prísť najmenej jeden zahraničný strategický investor z Rakúska, ktorý s mestom aj podpísal dohodu, ale po príchode krízových rokov si to zatiaľ rozmyslel. Hoci mesto veľkého investora naďalej hľadá, nechce však strácať čas a začalo oslovovať aj menších investorov nielen zo Slovenska. Za pomoci partnerského nemeckého mesta Ibennbüren sa napríklad obrátilo na približne 120 nemeckých spoločností a ponúklo im priestory v priemyselnom parku. Okrem toho chce mesto využiť aj občanov a iných sprostredkovateľov na získanie ďalších investorov, za prípadnú províziu z tohto obchodu. Mesto totiž ponúka na predaj pozemky v priemyselnom parku za mimoriadne výhodnú cenu, 20 eur za m2. Vzhľadom na to, že sú tam vybudované všetky inžinierske siete aj hlavná komunikácia, je to cena, za ktorú sa nedajú kúpiť pozemky ani v okolitých obciach, konštatovala primátorka.
Priemyselný park na pokraji mesta začali budovať v roku 2005. Mesto naň získalo dotáciu z Ministerstva hospodárstva v objeme vtedajších 200 miliónov korún (takmer 6,7 milióna eur). Má výhodnú polohu na rovine, v blízkosti letiska. Na ploche 51 hektárov s možnosťou rozšírenia až na 73 ha však v súčasnosti existuje iba šesť podnikateľských subjektov a obchodných spoločností, ktoré zamestnávajú len niečo vyše sto ľudí. Mnohých investorov totiž odrádza aj skutočnosť, že do parku sa môžu dostať nákladné vozidlá iba komplikovane cez centrum mesta, alebo po úzkych cestách cez okolité dediny a kúpeľné mesto Bojnice. Okolo parku je síce už vybudovaná prvá časť budúceho obchvatu Prievidze, ten však stále nie je ukončený. V najbližších mesiacoch by však stavbári mali pokračovať v jeho výstavbe a spojiť priemyselný park aspoň s cestou I/50 medzi Novákmi a Prievidzou. Na druhej strane je nutné ešte prepojenie na cestu 1/64 smerom na Žilinu a Martin. Definitívne však situáciu v doprave na hornej Nitre môže vyriešiť až výstavba rýchlostnej komunikácie R 2 medzi Trenčínom a Prievidzou s napojením na cestu do Banskej Bystrice. Sľúbili ju prakticky všetky predchádzajúce vlády SR, ale stále sa s jej výstavbou nezačalo, dodala Macháčková.

UPOZORNENIE: TASR k správe vydá zvukové záznamy.

Súvisiace články

Aktuálne správy