NBS mení správcom fondov pravidlá informovania

Koncom tohto mesiaca nadobudne účinnosť opatrenie centrálnej banky o predkladaní výkazov správcovskými spoločnosťami a depozitármi podielových fondov na účely dohľadu nad finančným trhom.

Správcovské spoločnosti pôsobiace na trhu kolektívneho investovania budú Národnej banke Slovenska (NBS) predkladať výkazy a hlásenia podľa nových pravidiel. Koncom tohto mesiaca totiž nadobudne účinnosť opatrenie centrálnej banky o predkladaní výkazov správcovskými spoločnosťami a depozitármi podielových fondov na účely dohľadu nad finančným trhom. „Cieľom opatrenia je zabezpečenie zberu údajov prostredníctvom výkazov pre Národnú banku Slovenska na účely vykonávania dohľadu ustanoveným spôsobom a v ustanovených termínoch, vrátane metodiky na ich vypracúvanie,“ spresňuje NBS.

Opatrením sa ustanovuje štruktúra, rozsah, obsah, forma či spôsob a postup predkladania výkazov, hlásení, prehľadov a iných správ predkladaných NBS správcovskými spoločnosťami a depozitármi podielových fondov, a to na účely dohľadu nad finančným trhom. Banková rada NBS schválila toto opatrenie 10. januára tohto roka, pričom opatrenie zohľadňuje zmeny, ktoré priniesol zákon o kolektívnom investovaní, ktorý je platný od začiatku júla 2011. Rovnako opatrenie zohľadňuje aj všeobecne záväzné právne predpisy prijaté na vykonanie tohto zákona.

Nový zákon o kolektívnom investovaní prijatý vlani umožňuje napríklad vytvárať v rámci podielových fondov podfondy. Rovnako zákon zaviedol podrobnejšiu úpravu organizačných požiadaviek na správcovskú spoločnosť či zaviedol aj úplné cezhraničné vykonávanie činností správcovskou spoločnosťou a zahraničnou správcovskou spoločnosťou, tzv. úplný pas. Jeho podstatou je, že investičná spoločnosť so sídlom v jednom členskom štáte môže obhospodarovať štandardné podielové fondy nachádzajúce sa v druhom členskom štáte.

Súvisiace články

Aktuálne správy