Fitch pravdepodobne zníži rating šiestich krajín eurozóny

Londýn 18. januára (TASR) – Medzinárodná agentúra Fitch do konca januára pravdepodobne zníži o jeden až dva stupne rating všetkých šiestich krajín eurozóny, ktoré zaradila do režimu preverovania. Oznámil to dnes jej riaditeľ Edward Parker.
Fitch vlani v decembri zaradila na zoznam credit watch negative, teda štátov, ktorých ratingy prehodnocuje a uvažuje o ich znížení, Taliansko, Španielsko, Belgicko, Írsko, Slovinsko a Cyprus. Ako dôvodov uviedla neúspešné snahy Európy o „komplexné riešenie“ dlhovej krízy eurozóny. Okrem toho Fitch v poslednom mesiaci minulého roka zhoršila výhľad ratingu Francúzska zo stabilného na negatívny, aj keď krajine zatiaľ ponechala najvyššiu známku AAA a naznačila, že tento rok o ňu zrejme nepríde.
„Očakávame, že naša revízia povedie k zníženiu ratingu všetkých šiestich štátov o jeden až dva stupne,“ vyhlásil Parker.
V centre pozornosti je práve Taliansko, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou bloku. V médiách sa už objavili špekulácie, že Taliansko patrí k tým krajinám, ktorým by agentúra mohla znížiť rating až o dva stupne, a to z A+ na A-.
David Riley, šéf oddelenia agentúry Fitch, ktoré má na starosti hodnotenie úverovej bonity štátov, minulý týždeň vyhlásil, že ak chce eurozóna zastaviť šírenie krízy, musí do procesu viac zapojiť Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá by mala zvýšiť nákup dlhopisov problematických krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy