ECB skúma alternatívy k programu nákupu dlhopisov

Berlín 17. januára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) skúma alternatívy k svojmu kontroverznému programu nákupu dlhopisov, zatiaľ však o žiadnej náhrade za súčasný nástroj menovej politiky nerozhodla. Povedal to pre nemeckú internetovú stránku denníka Wall Street Journal rakúsky člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny.
"Diskutujeme o možných alternatívach. No táto diskusia zatiaľ nepokročila natoľko, aby sme sa už mohli obísť bez programu nákupu dlhopisov," uviedol Nowotny. Nepovedal, akým smerom sa rozhovory uberajú, dodal iba, že "sa diskutuje o všetkých nástrojoch menovej politiky".
Najmä Nemci majú pocit, že programom nákupu dlhopisov vstupuje ECB už do oblasti fiškálnej politiky, čo ovplyvňuje jej nezávislosť. Výsledkom sporov bol odchod dvoch vplyvných nemeckých finančníkov z ECB. Najskôr v apríli opustil post šéfa nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Axel Weber a ku koncu roka odišiel z postu hlavného ekonóma ECB Jürgen Stark.
Nowotny však išiel ešte ďalej a na otázku, či ECB by nakoniec súhlasila s kvantitatívnym uvoľňovaním, povedal, že "úlohou centrálnej banky je zabrániť výkyvom v cenovej stabilite, či smerom nahor, alebo nadol, a v každom z týchto prípadov je potrebné použiť čo najvhodnejšie nástroje". Naznačil tak, že ECB by sa predsa len mohla rozhodnúť pre kvantitatívne uvoľňovanie, čo napríklad člen vedenia Bundesbanky Carl-Ludwig Thiele v pondelok (16. 1.) odmietol s tým, že by to ohrozilo nezávislosť ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy