Prvý šéf koncernu z indexu DAX hovorí o opustení eura

Frankfurt nad Mohanom 15. januára (TASR) - Wolfgang Reitzle, predseda správnej rady nemeckého koncernu Linde ako prvý z firiem uvedených na hlavnom burzovom indexe DAX vo Frankfurte nad Mohanom, hovorí o opustení eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 15. januára (TASR) – Wolfgang Reitzle, predseda správnej rady nemeckého koncernu Linde ako prvý z firiem uvedených na hlavnom burzovom indexe DAX vo Frankfurte nad Mohanom, hovorí o opustení eurozóny. Povedal, že sa záchrana eura môže podariť, ale nie je stúpencom názoru, že sa musí zachraňovať za každú cenu. V rozhovore pre týždenník Spiegel povedal, že „ak sa nepodarí zdisciplinovať zadlžené krajiny, Nemecko musí (z eurozóny) vystúpiť“.
Ekonómovia však varujú, že nemecká ekonomika by v takom prípade výrazne stratila konkurencieschopnosť. Tento dôsledok berie do úvahy aj Reitzle. V prvých rokoch by bola zrejme v dôsledku prepadu vývozu zvýšená nezamestnanosť, ale potom by sa zvýšil tlak, aby sa krajina stala ešte konkurencieschopnejšou. Podľa neho do piatich rokov od opustenia eurozóny môže byť Nemecko aj silnejšie ako ázijská konkurencia.
Pád eura si Reitzle neželá, ale tento scenár „nesmie byť nijakým tabu“.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy