Slovensko sa ratingom vrátilo do roku 2008, potrebné sú ďalšie reformy

Bratislava 14. januára (TASR) – Slovensko sa aj po znížení ratingového hodnotenia na úroveň spred decembra 2008 teší relatívne vysokému investičnému ratingu. V súčasnej situácii sa však zvyšuje potreba realizácie ďalších reforiem, upozorňuje hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.
"Podobne ako rozšírenie prirážky, za ktorú si Slovensko tento týždeň požičalo v pravidelnej emisii eurobondov na medzinárodnom trhu, aj zmena ratingového hodnotenia je ďalším vážnym pripomenutím toho, že po nadchádzajúcich voľbách musia byť prioritou hospodárskej politiky aj na Slovensku okrem rozpočtových reforiem aj štrukturálne ekonomické reformy na posilnenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky," vysvetlil pre TASR ekonóm.
Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila v piatok (13.1.) večer dlhodobý rating deviatich krajín eurozóny, v prípade Slovenska o jeden stupeň z A+ na A.
"Rozhodnutie sa netýka Slovenska, ale situácie v eurozóne. Je to tlak na EÚ, aby razantnejšie riešila nielen dlhovú krízu, ale aj samotnú podstatu toho, prečo vznikla," komentoval zníženie ratingu hovorca ministra financií Martin Jaroš.
Agentúra svoj krok zdôvodnila viacerými príčinami – obavou z vplyvu sprísnených úverových podmienok na dostupnosť kapitálu pre firmy, rozšírením rizikových prirážok a zdražením refinancovania verejného dlhu, kombináciou reštrikcie verejných výdavkov aj výdavkov domácností, obavami z vážnejšieho než očakávaného oslabenia hospodárskej aktivity v eurozóne, a tiež pomalým a váhavým postupom lídrov eurozóny pri uskutočňovaní nevyhnutných opatrení na riešenie dlhovej krízy.
"Skutočnosť, že táto zmena bola súčasťou rozhodnutí o viacerých členoch eurozóny zároveň pripomína, že aj v bytostnom záujme Slovenska je rozhodný, včasný, ale najmä spoločný postup pri stabilizácii situácie na dlhopisovom trhu eurozóny," upozorňuje Vaňo.
Pripomína tiež, že potenciálne zhoršenie slovenského ratingu signalizoval vývoj verejného dlhu SR v ostatných troch rokoch, ako aj vlaňajšie výrazné rozšírenie rizikovej prirážky slovenských dlhopisov.
"Hoci rozšírenie rizikových prirážok bol jav spoločný pre všetky krajiny regiónu a mnoho členov eurozóny, v prípade Slovenska na možnosť takéhoto kroku upozorňovalo nielen strojnásobenie rizikovej prirážky oproti začiatku vlaňajška, ale najmä skutočnosť, že od mája do jesene sa riziková prirážka Slovenska vzdialila od Česka a priblížila sa k úrovni rizikovej prirážky Poľska, ktoré má nižší rating než Slovensko," podčiarkol analytik.
S&P v piatok znížila rating deviatim európskym krajinám, vrátane Slovenska, kým sedem členov eurozóny si ponechalo pôvodné hodnotenie. O najvyšší rating AAA, ktorý klesol na AA+, tak prišli Francúzsko a Rakúsko. Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Cyprus poklesli o dva stupne. Najväčšia ekonomika eurozóny Nemecko sa nižšiemu ratingu vyhla a naďalej si zachováva stupeň AAA, spolu s Holandskom, Fínskom a Luxemburskom. Okrem Nemecka a Slovenska však majú všetky krajiny eurozóny negatívny výhľad, čo znamená, že v nasledujúcich rokoch môže dôjsť k ďalšiemu znižovaniu ich hodnotenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy