Zníženie slovenského ratingu súvisí s vývojom v eurozóne

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila v piatok (13. 1.) dlhodobý rating Slovenska zo stupňa A+ na stupeň A.

Londýn 14. januára (TASR) – Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila v piatok (13. 1.) dlhodobý rating Slovenska zo stupňa A+ na stupeň A.
Agentúra uviedla, že rozhodnutie odráža jej názor, aký vplyv majú na krajinu prehlbujúce sa politické, finančné a monetárne problémy v Európskej hospodárskej a monetárne únii, do ktorej je Slovensko dôsledne začlenené. S&P súčasne nepokladá za dostačujúcu odpoveď na dlhovú krízu, ktorú prijal summit EÚ 9. decembra minulého roku. Nepostihla všetky jej príčiny.
Agentúra súčasne potvrdila, že výhľad dlhodobého ratingu Slovenska zostáva stabilný. Nezmenila ani jeho krátkodobý rating, ktorý zostáva A-1.
Hodnotenie transferovej a konvertibilnej (T&C) schopnosti Slovenskej republiky zostáva, tak ako u všetkých členov eurozóny, na stupni AAA. Podľa agentúry Európska centrálna banka neobmedzí neštátnym subjektom prístup k zahraničným menám pre obsluhu dlhu. Ratingový stupeň odzrkadľuje fakt, že majitelia eura majú otvorený prístup k zahraničným menám. V tejto oblasti by sa nemalo zmeniť nič ani v budúcnosti.
S&P popisuje problémy eurozóny ako celku. Toto prostredie a nedostatok účinnej politickej reakcie by mohli viesť na Slovensku domácich investorov k zvýšeniu opatrnosti. Slovensko je krajinou so silno otvorenou ekonomikou, a preto je citlivé na zmeny zahraničného dopytu. Agentúra očakáva, že nepriaznivý vývoj v jeho odberateľských krajinách bude negatívne ovplyvňovať vývoj slovenskej ekonomiky dovtedy, pokiaľ sa bude kríza v eurozóne prehlbovať.
V prospech Slovenska však hovorí uplynulé desaťročie ekonomických a fiškálnych reforiem, jeho relatívne nízka vonkajšia zadlženosť, a jej mierny, aj keď pomalý rast. Plusom je aj prijatie zákona o dlhovej brzde. Analytici S&P predpokladajú, že tieto priaznivé tendencie na Slovensku môžu pokračovať. Bude to však v podmienkach vysokej štrukturálnej nezamestnanosti a úrovne bohatstva, v ktorom zaostáva za členmi eurozóny.
Stabilný výhľad Slovenska je vyjadrením očakávania, že slovenská vláda zníži vysoký rozpočtový schodok a stabilizuje jeho podiel na hrubom domácom produkte (HDP). Je aj výrazom predpokladu, že reformy trhu práce budú pokračovať a podnikateľské prostredie posilní konkurencieschopnosť krajiny. Podľa S&P by mali tieto kroky prispieť k dosiahnutiu stabilného, silného rastu a v jeho dôsledku by sa mala znížiť priepasť v bohatstve medzi Slovenskom a ostatnými členmi eurozóny. To by zároveň posilnilo úverovú dôveryhodnosť krajiny a v strednodobom horizonte by to malo pozitívny vplyv na ratingy Slovenskej republiky.
Ratingy sa však môžu dostať pod tlak, ak vo verejnom sektore nedôjde k predpokladaným opatreniam. Slovenská fiškálna a dlhová kondícia bude prehodnotená v prípade, ak čistý štátny dlh vzrastie zo súčasných približne 40 % na 60 % HDP. Agentúra teraz tento scenár nepokladá za pravdepodobný, ale mohol by sa stať skutočnosťou v prípade, ak hospodársky vzostup slovenského HDP bude slabší, než sa očakáva.
Informovala o tom agentúra Standard & Poor’s na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Aktuálne správy