S&P znížila rating deviatim krajinám EÚ vrátane Slovenska

Ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok znížila úverové hodnotenie deviatim európskym krajinám, vrátane Slovenska, informovala agentúra DPA.

Londýn 14. januára (TASR) – Ratingová agentúra Standard & Poor’s v piatok znížila úverové hodnotenie deviatim európskym krajinám, vrátane Slovenska, informovala agentúra DPA.
Francúzsko a Rakúsko prišli o najvyšší možný rating AAA, ktorý klesol na AA+. Podľa agentúry Reuters môže tento krok skomplikovať ich snahu o riešenie už dva roky trvajúcej dlhovej krízy v Európe. Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Cyprus poklesli o dve úrovne. Taliansko z A na BBB+, Španielsko z A na AA-. Standard & Poor’s neušetril ani Maltu a Slovinsko.
Nemecko sa nižšiemu ratingu vyhlo a naďalej si zachováva stupeň AAA. Spolu sedem krajín eurozóny si necháva rovnaké hodnotenie. Okrem Nemecka a Slovenska však majú všetky krajiny negatívny výhľad, čo znamená, že v nasledujúcich rokoch môže dôjsť k ďalšiemu znižovaniu ich hodnotenia.
Eurozóna je odhodlaná "urobiť všetko, čo bude treba", aby porazila dlhovú krízu, povedal predseda Euroskupiny (zoskupenia ministrov financií eurozóny) Jean-Claude Juncker v reakcii na piatkový postup S&P.
"Chceme opäť potvrdiť pevné odhodlanie členských štátov eurozoskupenia prekonať krízu stoj čo stoj, zabezpečiť stabilné verejné financie a vrátiť sa na cestu [ekonomického] rastu a tvorby nových pracovných miest," povedal luxemburský premiér Juncker.
Ekonómovia predpokladajú, že ak Francúzsko stratí svoj trojáčkový rating, rovnaký osud čaká aj európsky záchranný mechanizmus EFSF. Francúzsko je totiž po Nemecku jeho druhým najväčším garantom. Taliansko, ďalšia obeť znižovania, je tretím.
Juncker sa nevyhol ani tejto téme. "Akcionári EFSF potvrdzujú ich odhodlanie preskúmať možnosti, ako udržať rating AAA pre EFSF," povedal. Reagoval aj na kritiku, ktorú eurolídrom adresovala agentúra S&P, a to že "iniciatíva vyvíjaná európskymi zákonodarcami môže byť nedostatočná". Juncker trvá na tom, že Európska únia "urobila odvážne a ambiciózne rozhodnutia".

1 2 3 gk
UPOZORNENIE: Správa je aktualizovaná v celom rozsahu a doplnená o odseky 4-7.

Súvisiace články

Aktuálne správy