Prinesie dnešok potvrdenie dvojitého dna?

Ázijská seansa pre európsku menu nepriniesla žiadne markantnejšie pohyby. Euro sa v priebehu posledných dní teší z pozitívneho vývoja a je podporené z viacerých smerov, napr. včerajšími úspešnými aukciami, rozhodnutím ECB o ponechaní úrokovej sadzby na úrovni 1.00 % a slovami Maria Draghi-ho o menovej politike. Ten včera prisľúbil, že ECB bude pozorne monitorovať makroekonomické a finančné dáta a v prípade akýchkoľvek príznakov „upchania“ úverových kanálov, ako aj v prípade ekonomického spomalenia, pristúpi k uvoľneniu menovej politiky.

Spoločná mena 17-tich krajín eurozóny za posledný mesiac voči doláru odovzdala viac ako 2.5 % zo svojej hodnoty, čím predlžilo sériu svojich strát, ktorá trvá od začiatku novembra minulého roku. Svoje takmer 15-mesačné minimum dosiahlo euro pred dvomi dňami, keď eurodolár uzavrel na úrovni 1.2707 EUR/USD, pričom mesačný graf vývoja hodnoty platidla signalizuje formovanie dvojitého dna.

Ďalší vývoj európskej meny ovplyvní opäť raz Taliansko, kde počas práve prebiehajúcej aukcie chcú Taliani predať dlhopisy v celkovej hodnote 5 mld. eur so splatnosťou 2014 a 2018. Dôležitým bude najmä vývoj výnosov týchto dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy