Farmári dostanú na predaj konečnému spotrebiteľovi 37 mil. eur

Slovenskí farmári a spracovatelia budú môcť získať v rámci podpory systému predaja konečnému spotrebiteľovi prostriedky v objeme 37 mil. eur. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka si od tohto kroku sľubuje vytvorenie 600 až 1 000 nových pracovných miest. „Chceme poukázať na to, že európske prostriedky v oblasti pôdohospodárstva sa dajú využiť aj na tvorbu pracovných príležitostí,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Nový systém podľa neho umožní producentom dodávať svoje produkty v obmedzenom množstve priamo do reštaurácií alebo malým obchodom vo svojom okolí bez zbytočných medzičlánkov.

Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje začiatkom februára tohto roku vypísať výzvu pre podniky do 50 zamestnancov, v rámci ktorej sa budú môcť v troch opatreniach uchádzať o prostriedky z Programu rozvoja vidieka v celkovej výške 37 mil. eur. Rezort však bude podľa Simona uprednostňovať tie projekty, ktoré vytvoria nové pracovné miesta a udržia ho minimálne jeden rok. Celkovo môžu podľa odhadov ministerstva podporiť 600 žiadateľov.

Na prvé opatrenie zamerané na modernizáciu fariem vyčlenil agrorezort sumu vo výške 20 mil. eur. Maximálna výška jedného projektu môže byť 150 tis. eur, z ktorých štát uhradí najviac 40 %. „Poľnohospodári, ktorí pestujú aj chovajú, môžu čerpať peniaze na vytvorenie občasných bitúnkov, rozrábkárni, baliarní alebo predajní priamo na farme, vrátane prepravných zariadení,“ vysvetlil minister Simon.

Druhé opatrenie, na ktoré rezort vyčlenil 15 mil. eur, je zamerané na rozšírenie existujúcich spracovateľských kapacít. „Nemusia to byť bezpodmienečne len poľnohospodárski prvovýrobcovia, ale aj napríklad malý bitúnok, ktorý si chce rozšíriť svoje kapacity,“ uviedol Simon s tým, že o tieto prostriedky sa môže uchádzať aj farmár, ktorý sa rozhodne otvoriť si predajňu a chce si ju zariadiť. Maximálna výška jedného projektu v tomto opatrení je 100 tis. eur, z ktorých podpora štátu predstavuje taktiež 40 %.

Tretím opatrením je spracovanie lesníckych produktov, na ktoré je vyčlenených 2 mil. eur. Maximálna výška projektu je 100 tis. so štátnou podporou neprevyšujúcou 50 %. „Z týchto peňazí je možné robiť stavebné úpravy, nakúpiť vybavenie, zariadenia, chladiarenskú techniku alebo vybaviť hygienické štandardy,“ doplnil Simon.

Súvisiace články

Aktuálne správy