Predaj dlhopisov SR je úspechom, riziková prirážka je však varovaním

Bratislava 12. januára (TASR) – Schopnosť Slovenska požičať si na trhoch jednu miliardu eur je úspechom. Varovným signálom je však podľa analytikov, ktorých oslovila TASR, riziková prirážka 3,05 percentuálneho bodu (p. b.).
"Skutočnosť možno hodnotiť vzhľadom na súčasnú situáciu pozitívne. Prirážka 3,05 p. b. nad úrokové swapy je však omnoho vyššia ako pri podobnej emisii v minulom roku, keď prirážka dosiahla len 0,80 p. b.," konštatovala analytička Poštovej banky Dana Špacírová.
Okrem turbulentnej situácie v eurozóne a susednom Maďarku Slovensko pociťuje aj dôsledky váhavosti pri konsolidácii verejných financií v rokoch 2009 a 2010. "Nárast rizikovej prirážky je tak varovným signálom a pripomenutím naliehavosti pokračovania v znižovaní deficitu," upozornil analytik Volksbank Vladimír Vaňo.
SR si v stredu (11. 1.) požičala jednu miliardu eur prostredníctvom emisie päťročných štátnych dlhopisov s úrokom 4,625 %. Celkový záujem investorov v stredajšej aukcii dosiahol 1,3 miliardy eur. Išlo o prvú medzinárodnú emisiu SR od apríla minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy