ECB by mala zvýšiť nákup dlhopisov problematických krajín

Frankfurt nad Mohanom 11. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by mala zvýšiť nákup dlhopisov problematických krajín, aby podporila Taliansko a zabránila skaze v podobe kolapsu eura.

Frankfurt nad Mohanom 11. januára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) by mala zvýšiť nákup dlhopisov problematických krajín, aby podporila Taliansko a zabránila skaze v podobe kolapsu eura. Upozornil dnes David Riley, šéf oddelenia agentúry Fitch, ktoré má na starosti hodnotenie úverovej bonity štátov.
Kolaps eura by bol katastrofou pre svetovú ekonomiku. A hoci Fitch vo svojom základnom scenári s takouto možnosťou zatiaľ nepočíta, môže k tomu dôjsť, ak Taliansko nenájde cestu zo svojich dlhových problémov.
"Koniec eura by bol katastrofou. Euro je rezervnou menou. Aký to bude mať vplyv na finančnú a politickú stabilitu?" pýta sa Riley, podľa ktorého prehĺbenie problémov Talianska by euro sotva prežilo. A hoci mnohí tvrdia, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny je z politického aj hospodárskeho hľadiska príliš významná na to, aby ju bolo možné nechať zbankrotovať, ďalší oponujú, že je príliš veľká na záchranu.
Riley preto vyzval ECB, aby prestala váhať a zvýšila nákup dlhopisov problematických krajín ako Taliansko a prekonala aj svoj odpor k návrhu, aby si európsky záchranný fond požičiaval peniaze priamo z centrálne banky.
"Je možné zachrániť euro bez aktívnejšieho zapojenia ECB? Celkom úprimne si myslíme, že nie," konštatoval Riley, podľa ktorého má banka dosť možností, ako pomôcť euru bez toho, aby tým spustila rast inflácie v eurozóne.
Agentúra Fitch varovala, že hospodárske vyhliadky eurozóny sa v uplynulých mesiacoch ešte zhoršili. Napriek tomu nepredpokladá, že zníži Francúzsku najvyšší rating AAA – aspoň v tomto roku to nemá v pláne.
To je v rozpore s postojom agentúry Standard & Poor’s, ktorá Francúzsku pohrozila znížením ratingového hodnotenia až o dva stupne.
Riley v tejto súvislosti pripomína, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny je v nepríjemnej situácii. Je totiž najslabšia spomedzi šestice krajín s najvyšším ratingom AAA. Prípadná záchrana Talianska, na ktorej by sa po Nemecku muselo najviac podieľať práve Francúzsko, by bola obrovskou záťažou pre jeho ekonomiku.
Najväčšou hrozbou pre eurozónu stále zostáva Grécko, konštatoval Riley. Tlak na súkromných investorov, aby akceptovali straty z gréckych dlhopisov, vyvrátil "predkrízové" názory, že žiadna krajina eurozóny nemôže zbankrotovať. A prebiehajúca diskusia o prípadnom odchode Grécka z menovej únie núti investorov, aby od základu zmenili svoj názor na euro. Odchod Grécka z eurozóny by tak mohol byť začiatkom jej konca. "Grécko je stále žolíkom v balíku kariet a má potenciál potápať ju hlbšie do krízy," tvrdí Riley. Dodal však, že trauma, ktorú by Grécku spôsobil odchod z eurozóny, by mu bránila v návrate k drachme, preto sa domnieva, že v menovej únii zostane.

Súvisiace články

Aktuálne správy