Rozpočtový deficit Grécka by mal za rok 2011 dosiahnuť 9,6 % HDP

Lagonissi 11. januára (TASR) – Grécky minister pre rozvoj Michalis Chryssochoidis predpokladá, že rozpočtový deficit krajiny dosiahol za minulý rok 9,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je 0,6 % viac, než Grécko pôvodne prisľúbilo.
Podľa ministra zlepšenie využitia štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) pomohlo znížiť minuloročný rozpočtový schodok v porovnaní s rokom 2010. Vtedy dosiahol 10,6 % HDP. Napriek tomu to nebude stačiť na to, aby vlaňajší deficit rozpočtu klesol na 9 % HDP, čo bol pôvodný cieľ.
Grécko držia nad vodou v súčasnosti len úvery zo záchranného balíka Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), bez ktorých by krajina zbankrotovala. Ratingová agentúra Fitch Ratings však najnovšie varovala, že grécke finančné ťažkosti môžu ešte zhoršiť súčasné dlhové problémy eurozóny, ak sa Grékom nepodarí dohodnúť so súkromnými veriteľmi na znížení dlhu. Ako uviedol David Riley z Fitch Ratings, Grécko "má dostatočne veľký potenciál na stiahnutie Európy do krízy" a "čas sa veľmi rýchlo kráti".

Súvisiace články

Aktuálne správy