Zajtrajšia aukcia ukáže osud ratingu talianskej čižmy

Zmiešané obchodovanie v Ázii dalo pocítiť svoj vplyv, keď americký dolár pred začiatkom obchodovania na európskych trhoch dokázal posilniť voči euru až na úroveň 1.2729 EUR/USD. K začiatku európskej seansy obchodovanie menového páru nabralo neutrálny charakter. Koniec ázijskej seansy euru priniesol stabilizáciu obchodovania voči doláru, spoločná mena krajín eurozóny sa tak aktuálne obchoduje na úrovni 1.2778 EUR/USD, čiže na úrovni utorňajšej zatváracej hodnoty.

Ekonomický kalendár je dnes skôr prázdny, ako zaujímavý, čo predpovedá opatrné obchodovanie. V druhej polovici týždňa sa dočkáme dôležitých aukcií štátnych obligácií, ktoré môžu výrazne ovplyvniť dianie trhov. Nemecko plánuje predať 5-ročné štátne bondy v objeme 4 mld. eur, Španielsko by chcelo predať dlhopisy splatné v r. 2015 a 2016 v celkovo v hodnote 5 mld. eur a Taliani chcú predajom vládnych dlhopisov získať až 12 mld. eur.

Výsledok aukcie pre Talianov bude nesmierne dôležitá, keďže situáciu v krajine ostražite monitoruje agentúra Fitch, ktorá už upozornila Rím na výraznú možnosť zníženia ratingu ešte počas januára. David Riley, vedúci oddelenia štátnych dlhov sa na margo Talianska vyjadril, že „Predná línia európskej dlhovej krízy sa nachádza v Taliansku a o budúcnosti eura sa rozhodne práve pred bránami Ríma.“

Súvisiace články

Aktuálne správy