Euro sa mierne zotavilo, jeho kurz sa pohybuje okolo 1,28 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Spoločná európska mena dnes vďaka pozitívnej nálade na akciových trhoch pokračovala v zotavovaní.

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) – Spoločná európska mena dnes vďaka pozitívnej nálade na akciových trhoch pokračovala v zotavovaní. Jej kurz dokonca dočasne vyskočil nad úroveň 1,28 USD/EUR. Euro však neskôr zmazalo časť ziskov a podvečer sa predávalo po 1,2798 USD. V pondelok (9. 1.) kurz eura klesol až na 1,2666 USD/EUR, čo bolo najmenej od septembra 2010.
Európska centrálna banka (ECB) dnes stanovila referenčný kurz na 1,2808 (v pondelok: 1,2728) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7808 (0,7857) eura.
Aj napriek miernemu zotaveniu v porovnaní so začiatkom týždňa sa euro stále výraznejšie nevzdialilo od 15-mesačného minima, uviedol devízový expert banky HSBC Trinkaus Lothar Heßler. Negatívne na spoločnú európsku menu naďalej vplýva predovšetkým napätá situácia v Grécku, ohrozenom platobnou neschopnosťou.
K posilneniu eura sčasti prispela aj ratingová agentúra Fitch, ktorá vo svojom ratingovom výhľade pre Európu uviedla, že tento rok nie je pravdepodobné zníženie hodnotenia úverovej bonity Francúzska. Fitch v polovici decembra 2011 síce potvrdila rating Francúzska na úrovni AAA, ale udelila ratingu negatívny výhľad.

Súvisiace články

Aktuálne správy