Kurz eura sa pohybuje nad 1,27 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 9. januára (TASR) - Spoločná európska mena sa po rannom oslabení zotavila a jej kurz sa pohybuje nad 1,27 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 9. januára (TASR) – Spoločná európska mena sa po rannom oslabení zotavila a jej kurz sa pohybuje nad 1,27 USD/EUR.
Ráno sa euro dostalo pod tlak a jeho kurz dočasne klesol na najnižšiu úroveň od septembra 2010. Obchodníci však považujú nasledujúce posilnenie len za korekciu, situácia totiž zostáva napätá. Neskoro popoludní sa spoločná európska mena predávala po 1,2743 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2728 (v piatok: 1,2776) USD/EUR.
Dnes sa v Berlíne stretli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a diskutovali o ďalších opatreniach na riešenie dlhovej krízy eurozóny. Pre zotavenie kurzu eura z 15-mesačného minima však nie je žiaden dôvod, tvrdí devízová expertka Commerzbank You-Na Park. "Je to skôr protipohyb po nedávnom výraznom poklese." Investori využili príležitosť na vyberanie ziskov. Inak je situácia na trhu pre ďalší vývoj kurzu spoločnej meny negatívna.
Jasnými negatívnymi faktormi pre euro sú podľa analytičky Commerzbank napríklad nadchádzajúce aukcie dlhopisov Talianska a Španielska. Krajiny budú koncom tohto týždňa po prvý raz v novom roku predávať dlhopisy, čo spôsobuje nervozitu medzi investormi. Okrem toho sa vyhrocuje situácia v Grécku. Atény sa zatiaľ nedokázali dohodnúť so súkromnými investormi na odpise časti dlhu a podľa mediálnych správ Medzinárodný menový fond (MMF) stráca dôveru, že Atény dokážu ozdraviť svoje verejné financie.

Súvisiace články

Aktuálne správy