Jednodňové vklady komerčných bánk v ECB dosiahli nový rekord

Frankfurt nad Mohanom 9. januára (TASR) - Výška jednodňových vkladov komerčných bánk v Európskej centrálnej banke (ECB) dnes dosiahla nový rekord 464 miliárd eur.

Frankfurt nad Mohanom 9. januára (TASR) – Výška jednodňových vkladov komerčných bánk v Európskej centrálnej banke (ECB) dnes dosiahla nový rekord 464 miliárd eur. Obchodníci predpovedajú, že bude ďalej rásť a do konca tohto týždňa sa vyšplhá na 500 miliárd eur.
Vysoká hodnota vkladov je známkou nedôvery a naznačuje, že európske banky dávajú prednosť "bezpečiu" centrálnej banky pred vyššími úrokmi z medzibankových pôžičiek.
Komerčné banky v eurozóne majú dostatok hotovosti, keďže ECB sa koncom decembra 2011 prvýkrát v histórii odhodlala pre likviditnú operáciu a poskytla im rekordných 489 miliárd eur v podobe trojročných úverov. Peniaze prišli na účty komerčných bánk v piatok 23. decembra a tie teraz zvažujú, čo s nimi v dlhšom časovom horizonte podniknúť.
Cieľom tohto kroku bolo pritom zmierniť tlak dlhovej krízy na finančný sektor. Ukázalo sa však, že finančné ústavy v eurozóne si stále nedôverujú a radšej "skladujú" svoje peniaze v ECB. Centrálna banka pritom ponúka z jednodňových vkladov úrok 0,25 %. Ten je výrazne nižší ako úrok 0,375 %, za ktorý si banky požičiavajú medzi sebou.

Súvisiace články

Aktuálne správy