Nie je iné riešenie než odchod Grécka z eurozóny

Praha 9. januára (TASR) – Grécko by malo odísť z eurozóny a devalvovať svoju menu, kým je Európa ochotná poskytovať krajine "masívnu" finančnú pomoc. Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie českého denníka Hospodářské noviny guvernér Českej národnej banky (ČNB) Miroslav Singer.
"Ak tu nie je vôľa dať Grécku peniaze z európskych štrukturálnych fondov, nevidím iné riešenie ako jeho odchod z eurozóny a masívnu devalváciu novej gréckej meny," domnieva sa Singer, podľa ktorého sa potom politici budú môcť venovať "dôležitejším veciam".
Európski lídri by sa mali sústrediť na pomoc bankám, ktoré potrebujú rekapitalizáciu, a na ďalšie problémy, ktoré je možné riešiť, namiesto toho, aby roky venovali pozornosť Grécku, ktoré sa podieľa len 2 % na výkone európskej ekonomiky.
Pripomína, že doterajšia finančná pomoc Grécku iba umožnila získať čas a bohatí Gréci si medzitým presunuli svoje peniaze do bezpečia v zahraničí. To znižuje dôveru v Európu a ochotu neeurópskych krajín požičať alebo poskytnúť nový kapitál Medzinárodnému menovému fondu (MMF), aby mal dostatok prostriedkov na záchranu zadlžených krajín eurozóny.
Na otázku, čo by mali európski politici urobiť, aby odvrátili dlhovú krízu, Singer uviedol, že by sa mali zamyslieť nad rekapitalizáciou bánk.
"V súvislosti s gréckou krízou bude možno potrebné naliať peniaze aj do veľkých bánk, ktoré utrpia straty," vyhlásil Singer a dodal, že politici by sa mali sústrediť na problémy bánk a vyvarovať sa kategorického odmietania pomoci finančným ústavom.

Súvisiace články

Aktuálne správy