Sporné záležitosti Maďarska prerokuje komisia v jednom balíku

Budapešť/Brusel 6. januára (TASR) – Európska komisia na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí budúcu stredu prerokuje aj situáciu Maďarska, napísalo dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság, podľa ktorého Európska únia môže poslať Maďarsku vážny politický odkaz.
Hovorca EK Olivier Bailly sa podľa denníka nechcel pustiť do špekulácií o výsledku stredajšej schôdzky komisie, povedal však, že EK sa snaží tzv. maďarskú záležitosť riešiť v jednom balíku.
Ide o otázky zákona o centrálnej banke, medzinárodných rokovaní o úverovom rámci, prípadného pokračovania v procedúre, ktorú komisia začala s Maďarskom za nadmerný deficit verejných financií, či o obavy vyjadrené v súvislosti s novou ústavou, reformou justície a frekvencie opozičnej rozhlasovej stanice Klubrádió.
Népszabadság podrobne skúma rôzne možnosti, ktorými by EÚ mohla na situáciu Maďarska zareagovať, a podotýka, že pre EK je evidentne prioritou situácia Maďarskej národnej banky.
V tejto súvislosti sa vynárajú hneď dva problémy. Prvým je, že základná zmluva EÚ nariaďuje, že každý členský štát musí mať centrálnu banku úplne nezávislú od politiky. To však v prípade Maďarska v zmysle jeho zákona o centrálnej banky neplatí.
Druhý problém pramení v skutočnosti, že v Európskej únii fungujú centrálne banky v rámci prepojenej siete. Centrálne banky 27 členských štátov spolu s Európskou centrálnou bankou spoločne zabezpečujú finančnú stabilitu EÚ. Ak jedna z nich nie je nezávislá, potom to podľa EK spôsobuje európsky problém.
Nemenovaný expert EK vyhlásil, že je zvlášť zarážajúce, že v reakcii na maďarské udalosti zatiaľ nebol na Maďarsko vyvinutý väčší medzinárodný tlak.
"Kde je teraz Nemecko, Francúzsko a Británia?" spýtal sa odborník, podľa ktorého aj EK argumentuje ťažšie, keď doposiaľ žiadna z uvedených krajín výraznejšie nezareagovala.
(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem

Súvisiace články

Aktuálne správy