Kurz eura klesol oproti doláru a libre na 16-mesačné minimum

Singapur 6. januára (TASR) – Kurz eura dnes klesol oproti doláru a libre na 16-mesačné minimum a oproti jenu sa naďalej drží v blízkosti najnižšej úrovne za posledných 11 rokov. Analytici navyše počítajú s ďalším poklesom kurzu európskej meny, keďže na obzore sa neukazuje nič, čo by euro mohlo podporiť. To platí aj pre očakávané aukcie talianskych a španielskych dlhopisov, s ktorými sa počíta na budúci týždeň a ktoré tiež podľa analytikov tlak na euro znížiť nepomôžu.
Kurz eura klesol dnes na obchodnej platforme EBS oproti doláru na 1,2763 USD/EUR, čo je najnižšia hodnota európskej meny od septembra 2010. Neskôr sa kurz posilnil na 1,2777 USD/EUR. Aj oproti libre euro kleslo na 16-mesačné minimum, keď kurz dosiahol 0,82445 GBP/EUR.
Ekonómovia však nepredpokladajú zlepšenie situácie európskej meny ani po pondelkovej schôdzke francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Ako povedal ekonóm z Mizuho Corporate Bank v Tokiu Daisuke Karakama, veľa pozitívnych správ sa od tejto schôdzky neočakáva.
"Podľa mediálnych správ sa rokovania Merkelovej a Sarkozyho budú zameriavať na otázku posilnenia rozpočtovej disciplíny. No ja si nemyslím, že to je práve to, na čo trhy čakajú," dodal Karakama s tým, že trhy vyčkávajú najmä na diskusie, ktoré by ich ubezpečili o dostatočnej efektívnosti Európskeho stabilizačného mechanizmu.

Súvisiace články

Aktuálne správy