Počet nových žiadostí o podporu v USA klesol pod hranicu 375.000

Washington 5. januára (TASR) – Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň opäť klesol. Uzavrel sa tak rok, ktorého posledné tri mesiace sprevádzalo zotavovanie trhu práce. To podľa analytikov signalizuje, že firmy budú v tomto roku pokračovať v nábore nových zamestnancov, a to svižnejším tempom ako vlani.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone počet nových žiadostí o podporu v týždni do 31. decembra 2011 po očistení od sezónnych vplyvov klesol o 15.000 na 372.000. To je o 11 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka a pozitívny signál pred piatkovým (6. 1.) zverejnením údajov o vývoji nezamestnanosti v decembri 2011.
Štvortýždňový priemer, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, sa v poslednom týždni minulého roka tiež znížil, a to na 373.250 žiadostí. Klesol tak pod zlomovú hranicu 375.000 nových žiadostí o podporu, čo znamená, že americká ekonomika je už schopná trvalo vytvárať nové pracovné miesta.
Analytici preto predpovedajú, že nábor nových zamestnancov v USA sa v decembri zvýšil a tempo jeho rastu v roku 2012 ešte zosilnie. To je dobrá správa, keďže spotrebiteľské výdavky sa podieľajú až 70 % na celkom výkone najväčšej svetovej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy