Dôchodkový systém nie je udržateľný, problém je v jeho nastavení

Bratislava 4. januára (TASR) – Slovenský dôchodkový systém s ročnými výdavkami presahujúcimi 5 miliárd eur nie je udržateľný. Šéf Sociálnej poisťovne (SP) Ľuboš Lopatka v rozhovore pre TASR upozorňuje, že celý problém systému je v jeho nastavení a odkladaní niektorých dôležitých riešení.
"Poisťovňa hospodári s prebytkovým rozpočtom. To znamená, že problém nie je v SP, problém je v tom, ako je nastavený dôchodkový systém," podotýka. Vysvetľuje totiž, že na výplatu dôchodkových dávok SP minie ročne viac ako 70 % z jej celkových zdrojov.
Pripúšťa však, že z približne 6,5 miliardy eur v pokladnici poisťovne pritieklo v minulom roku 1,45 miliardy eur od štátu. "Problém je v tom, že je treba vôbec dávať tieto peniaze, pretože systém je tak nastavený, že jednoducho všetky ostatné fondy sa skladajú a dotujú dôchodkový," dodáva.
Jeden z významných vplyvov na systém je podľa neho vek odchodu do dôchodku, čo je 62 rokov pre muža a pre ženu podľa počtu detí. "S veľkou nevôľou sledujem, keď sa táto problematika posudzuje ako politické rozhodnutie, čo teda s politikou nemá nič spoločné. Podľa mňa je to o tom, či na to krajina má alebo nemá," konštatuje.
Za príklad dáva vyspelé Nemecko, ktoré má hranicu 65 rokov odchodu do penzie. "Tak si jednoducho my nemôžeme myslieť, že tento systém udržíme," podotýka s tým, že je iba otázkou času, kedy sa bude musieť pristúpiť k zvyšovaniu veku do dôchodku aj na Slovensku.
Pod vývoj systému sa v najbližšom období podpíše aj zvýšený počet dôchodcov narodených v 60. rokoch. "Vtedy bola pomerne silná populačná krivka," dodáva s tým, že vtedy pripadalo na jednu matku 3,5 dieťaťa, pričom dnes je to 1,41. Súčasná štatistka v SR je pritom ešte nižšia ako v západnej Európe, keďže v EÚ 15 je to 1,63 dieťaťa na matku.

Súvisiace články

Aktuálne správy