Vymenovanie Praeta za šéfekonóma ECB sa dotklo opozície v Berlíne

Frankfurt nad Mohanom/Berlín 4. januára (TASR) - Vymenovanie Belgičana Petra Praeta za šéfekonóma Európskej centrálnej banky (ECB) sa dotklo najmä nemeckých opozičných politikov.

Frankfurt nad Mohanom/Berlín 4. januára (TASR) – Vymenovanie Belgičana Petra Praeta za šéfekonóma Európskej centrálnej banky (ECB) sa dotklo najmä nemeckých opozičných politikov. Predstaviteľ Zelených v spolkovom parlamente Gerhard Schick pre dnešné vydanie denníka Rheinische Post povedal, že pre vládnu koalíciu je to nepríjemná blamáž.
Vláda kancelárky Angely Merkelovej presadzovala do významnej funkcie v ECB bývalého štátneho tajomníka spolkového ministerstva financií Jörga Asmussena. Spolu s Francúzom Benoitom Coeurém bol pokladaný za hlavného uchádzača o post, ktorý opustil Jürgen Stark. Rozhodol sa predčasne odísť z funkcie na protest proti nákupu štátnych dlhopisov centrálnou bankou eurozóny a vývoju v nej.
Personálne rozhodnutie vedenia ECB však opačne hodnotia nemecké koaličné strany. Predsedníčka finančného výboru v nemeckom parlamente Birgit Reinemundová (FDP) sa domnieva, že vymenovanie Praeta nie je pre spolkovú vládu blamážou. Jeho odbornosť je vynikajúca.
Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble (CDU) teraz pokladá rozdelenie úloh v direktóriu ECB za dobré z hľadiska budúcnosti. Urobilo sa vybalansované rozhodnutie. ECB je na nadchádzajúce výzvy personálne dobre vybavená.
Belgičan s nemeckými koreňmi sa dostal z belgickej centrálnej banky do direktória ECB v júni 2011. Z peňažno-politického profilu ho pokladajú skôr za "holubicu". Na rozdiel od "jastrabov" je schopný pri téme cenovej stability prižmúriť oko v záujme toho, aby sa nízkymi úrokmi podarilo prekonať slabnúcu konjunktúru.
Asmussen zostane v ECB v podstate ako minister zahraničných vecí. Prezidenta banky Maria Draghiho bude sprevádzať na všetkých významných medzinárodných rokovaniach. V budúcnosti má 45-ročný ekonóm a skúsený politický manažér viesť právne oddelenie ECB.
Asmussen pre Bild povedal, že s novým poverením je spokojný. "Spolu s prezidentom ECB Mariom Drahgim sa budem starať o naliehavé otázky krízového manažmentu a dlhodobé formovanie stability eurovej únie".

Súvisiace články

Aktuálne správy