Komisia je zaskočená konaním Standard & Poor’s

Standard & Poor's v pondelok upozornila, že by mohla zhoršiť hodnotenie úverovej spoľahlivosti 15 krajín menovej únie, ak sa lídri Európskej únie na štvrtkovom summite nedohodnú na komplexnom pláne riešenia dlhovej krízy v jej členských krajinách.

vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 6. decembra (SITA/AFP) – Eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier v utorok skritizoval medzinárodnú ratingovú agentúru Standard & Poor’s za jej pondelkové oznámenie o možnosti zhoršenia hodnotenia úverovej spoľahlivosti 15 krajín eurozóny. Barnier to považuje za predčasné a prekvapujúce, keďže sa tak stalo tri dni pred rozhodujúcim summitom lídrov Európskej únie, na ktorom sa očakáva prijatie prelomových opatrení proti šíriacej sa dlhovej kríze.

„Toto vyhlásenie prišlo tri dni pred zasadnutím Európskej rady namiesto toho, aby sa tak stalo po zhodnotení účinkov rozhodnutí dosiahnutých na summite. Tento pohľad zastávame viacerí,“ povedal eurokomisár, ktorý údajne už dlhšie pracuje na zmenách pravidiel činnosti ratingových agentúr, ktoré svojimi rozhodnutiami o zhoršení úverovej dôveryhodnosti štátov podľa kritikov prispeli k eskalácii dlhovej krízy.

Standard & Poor’s v pondelok upozornila, že by mohla zhoršiť hodnotenie úverovej spoľahlivosti 15 krajín menovej únie, ak sa lídri Európskej únie na štvrtkovom summite nedohodnú na komplexnom pláne riešenia dlhovej krízy v jej členských krajinách. Agentúra tak podnikla mimoriadne nezvyčajný krok s tvrdením, že by o jeden stupeň mohla znížiť ratingy Rakúska, Belgicka, Fínska, Nemecka, Holandska a Luxemburska. O ďalších deviatich krajinách vrátane Francúzska, povedala, že by im ratingy mohla zhoršiť až o dva stupne.

Súvisiace články

Aktuálne správy