Investovanie do podielových fondov I.

Investovanie prostredníctvom otvorených podielových fondov sa najčastejšie porovnáva s termínovanými vkladmi. Medzi hlavné rozdiely patrí viazanosť vkladu. V otvorenom podielovom fonde takáto ohraničenosť nie je. Preto pri pohľade na vývoj fondov v niektorých týždňoch, kedy sa dosahujú dvojciferné výnosy, to láka investovať a po krátkej dobe vybrať vložené prostriedky.

Zabúda sa pritom však na poplatky, ktoré sa musia uhradiť pri vstupe, za správu, resp. za spätný odkup, redemáciu, správcovskou spoločnosťou. Tieto poplatky pri niektorých fondoch môžu presiahnuť až 9 percent. Ďalším rozdielom by sa dala označiť minimálna výška vstupnej investície. Pri termínovaných vkladoch je to 10.000 Sk, pri podielových fondoch sa pohybuje od 5.000 Sk do 100.000 Sk.

Programom sporenia by sa malo dať obísť vloženiu celej minimálnej vstupnej investície.

Podstatou programu sporenia sú mesačné splátky, ktorými sa požadovaná čiastka našetrí. Celý proces zakúpenia podielov môže trvať od 10 minút až po niekoľko dní, v závislosti od spoločnosti. Vývoj fondov sa zverejňuje v rámci tabuľky Asociácie správcovských spoločností, v niektorých denníkoch a na www stránkach správcovských spoločností. Niektoré spoločnosti prevádzkujú pre svojich klientov sms servis a infolinky.

Bank Austria – Creditanstalt – fondy Capital Invest (ISBACA)
Minimálna vstupná investícia do podielového fondu je 100.000 Sk. Podľa predstaviteľov spoločnosti je investovanie do podielových fondov dlhodobá záležitosť, ktorá je síce riziková, ale ponúka aj možnosť vyšších ziskov. V západnej Európe a v USA sa minimálne vklady pohybujú v prepočte v tejto výške. Hlavným dôvodom bola snaha odlíšiť tento produkt od klasických foriem sporenia. V prípade, že klient chce investovať do ďalšieho z ponúkaných fondov, musí znova vložiť základný minimálny.

Vstupné poplatky pri jednotlivých fondoch sa počítajú z objemu investície a pohybujú sa v závislosti od zamerania fondu od 0,5 percenta do 3,5 percenta.
Poplatok za redemáciu podielov je pri všetkých fondoch 0,75 percenta. Klientovi raz ročne spoločnosť účtuje poplatok za vedenie evidencie cenných papierov vo výške 0,0375 percenta ku koncu kalendárneho roka. Klienti si môžu zakúpiť podiely vo všetkých pobočkách banky.

ČSOB – fondy KBC
Minimálna vstupná investícia do fondov KBC je 5000 Sk. Túto pomerne nízku investíciu zvolili z dôvodu umožnenia investovať širokej klientele. Túto čiastku nemožno rozdeliť medzi viacero fondov. Poplatky za nákup podielov sa pohybujú v závislosti od fondu a výšky investovanej čiastky od 4% do 1%. Poplatky za správu podielov sa pohybujú taktiež v závislosti od fondu. Maximálny poplatok je 1%, minimálny 0,5%. Najneskôr do konca roka plánuje ČSOB zaviesť možnosť pravidelného investovania vo forme sporenia. Pravdepodobná minimálna pravidelná investovaná čiastka by bola 500 Sk. Pre prvým investovaním odporúčajú klientom vyplniť dotazník. Podľa odpovedí určia investičný profil a poradia, ako rozložiť klientove investície. Samozrejme, nie je to záväzné, klient môže investovať podľa seba. Svoj profil si môže určiť aj sám na www stránke.
Priemerná investícia do fondov KBC sa pohybuje okolo 250 tisíc Sk. Zatiaľ do fondov KBC investovali iba fyzické osoby.

Istro Asset Management (ISIAM)
Pri zakúpení podielov fondov IAM treba počítať s minimálnou investičnou hranicou 20.000 Sk, ale na následné investície stačí už iba 5000 Sk. Tieto čiastky nemožno rozdeliť medzi jednotlivé fondy. Rozhodovanie o stanovení minimálnej vstupnej investície bolo ovplyvnené dvomi faktormi – snaha priblížiť tento produkt čo najširšiemu okruhu potenciálnych investorov a investícia ako spôsob vstupu na medzinárodné finančné trhy.

Vstupné poplatky spojené s investíciou do podielových fondov IAM sa menia v závislosti od celkovej sumy investície a fondu. Pri investícii nad 1 milión Sk sú poplatky individuálne, pri nižších investíciách sú od 4,75% do 3,25%. Správcovský poplatok je 1,5% pre Vyvážený a 2,9% pre Globálny akciový. Redemácia nie je spoplatňovaná.

Distribučné miesta podielov fondov sú priamo v sídle spoločnosti, u osobných finančných poradcov a na obchodných miestach Istrobanky.
Od 1. mája spustila spoločnosť možnosť nadobúdania podielových listov za zvýhodnených podmienok formou sporenia. Minimálna mesačná investícia predstavuje 500 Sk.

Priemerná investícia do fondov IAM sa veľmi líši. U právnických osôb presahuje 5 miliónov Sk, pri fyzických osobách prevyšuje 100 tisíc Sk.

Ľudová banka – fondy VB-KAG (ISVB)
Minimálna vstupná investícia je 30.000 Sk alebo ekvivalent v cudzej mene. Potom môže klient dokupovať aj v menších čiastkach ale minimálne 1 kus, to znamená že ďalšie sumy sú limitované cenou 1 ks podielového fondu. Nízka výška vyplýva z retailovej orientácie Ľudovej banky.

Vstupné jednorázové poplatky sa pohybujú od 3 percent do 5 percent. Poplatky za správu sú od 0,5 percenta do 1,5percfenta ročne. Spoločnosť nevedie poplatky pri výstupe z fondu. Žiadne iné poplatky nie sú.
Podielové listy VB-KAG si klienti môžu zakúpiť na všetkých obchodných miestach ľudovej banky.

V súčasnosti v spoločnosti pripravujú možnosť sporenia tzv. VB-Fonds-sparen. Približne začiatkom letných mesiacov by mali túto službu štandardne ponúkať aj klientom. Podmienkou bude rovnako počiatočná suma 30.000 SKK a potom by mal klient mesačne sporiť 1000 korún.

J&T Asset Management (ISJTAM)
Minimálna vstupná investícia do otvorených podielových fondov spoločnosti J&T Asset Management je 5.000,- Sk. Práve takouto nízkou vstupnou investíciou sa podľa predstaviteľov tejto spoločnosti stáva investovanie do otvorených podielových fondov prístupnejšie naozaj širokej verejnosti. Táto čiastka sa už nedá rozdeliť medzi viaceré fondy. Vstupné poplatky sú od 1 % do 3%, výstupné 0 % a 1 %, poplatky za správu fondov sa pohybujú v rozmedzí od 1 % do 2,5 % v závislosti od fondu.

Spoločnosť prevádzkuje svoje vlastné obchodné miesto, kde je možné získať všetky informácie o podielových fondoch v správe tejto spoločnosti a tiež aj zakúpiť podiely otvorených podielových fondov Rodiny fondov. Navyše spoločnosť spolupracuje aj s renomovanými spoločnosťami zaoberajúcimi sa finančným poradenstvom ako sú Allfinanz holding, a.s., RM-Systém Slovakia a MBI Marketingberatung International. Prostredníctvom tejto spolupráce pokrýva spoločnosť J&T Asset Management svojimi produktmi a službami celé územie Slovenska.

Prehľad ďalších fondov distribuovaných na Slovensku prinesie oPeniazoch.sk na budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy