LRV odporučila schváliť návrh novely zákona o životnom minime

Bratislava 15. apríla (TASR) – Legislatívna rada vlády (LRV) dnes odporučila vláde schváliť návrh novely zákona o životnom minime a ustanovení súm na účely štátnych sociálnych dávok, ako aj návrh o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

Podľa novely zákona o životnom minime by príspevky na pohreb a pri narodení dieťaťa už nemali sociálne odkázaným občanom znížiť dávku sociálnej pomoci. Podľa súčasnej legislatívy sa tieto príspevky zarátavajú do celkového príjmu, rozhodujúceho na vyplácanie dávok sociálnej pomoci, a tým znižujú výšku dávky, ktorú môže občan získať. To v konečnom dôsledku znižuje dávky sociálnej pomoci. Podľa novely by mali mať jednorazové príspevky štátu povahu podpory štátu pri mimoriadnych výdavkoch spojených s existenciou určitej životnej situácie občana a z tohto dôvodu sa nebudú považovať za príjem na účely životného minima a nebudú súčasťou dávky sociálnej pomoci.

LRV odporučila na schválenie aj návrh novely zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP) zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Na základe návrhu by sa mala dosiahnuť plná kompatibilita s direktívami EÚ upravujúcimi poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla z dôvodu prispôsobovania sa práva SR právu krajín EÚ.

Vzhľadom na dosiahnutie plnej kompatibility s právom EÚ v oblasti PZP je podľa MF potrebné premietnuť do právneho systému SR články tzv. Štvrtej smernice o poistení vozidiel, vzťahujúcej sa na tento druh poistenia. Smernica obsahuje špeciálne ustanovenia pre poškodené osoby, ktoré majú nárok na náhradu škody vzniknutú v inom členskom štáte, ako je štát, kde má poškodený trvalý pobyt, a ktorá vznikla následkom prevádzkovania vozidiel poistených a nachádzajúcich sa v členskom štáte.

Legislatívci dnes odporučili na schválenie aj návrh nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovuje počiatočná úroveň objemu dovozov pre jednotlivé poľnohospodárske výrobky na účel zavedenia dodatočného cla.

Legislatívna rada vlády dnes vrátila na prepracovanie zákon o pôdohospodárstve a zriadení Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá by zabezpečila, aby Slovensko po vstupe do EÚ mohlo pre svojich poľnohospodárov čerpať priame platby z jej spoločného rozpočtu. Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR k postupu budovania tejto agentúry už zverejnilo, že agentúra by mala zamestnávať zhruba 500 pracovníkov. Inštitúcia zatiaľ pôsobí pod ministerstvom ako jedna z jeho osobitných sekcií. Od polovice tohto roku by však práve na základe predmetného zákona mala začať pôsobiť ako samostatná rozpočtová organizácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy