Prehľad najdôležitejších udalostí – február 2011

BRATISLAVA 1. marca (SITA)

1. február

Novým generálnym riaditeľom spoločnosti Tepláreň Košice, a. s. (TEKO) sa stal Miroslav Nosál. Do funkcie predsedu predstavenstva ho schválil Fond národného majetku ako jediný akcionár teplárne, informovala o tom spoločnosť TEKO.

2. február

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb a zástupcovia Asociácie fakultných nemocníc (AFN) sa po prvom kole rokovaní nedohodli na zvýšenie miezd, informovala prezidentka asociácie Iveta Marinová.

Na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest pribudne okolo 639 mil. eur. Zo štyroch operačných programov Informatizácia spoločnosti, Výskum a vývoj, Vzdelávanie a Zamestnanosť a sociálna inklúzia prejde na uvedený účel do Operačného programu Doprava celkom 389 mil. eur. V rámci samotného programu Doprava bude na diaľnice presunutých ďalších 250 mil. eur. Návrh premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) na realokáciu štrukturálnych fondov schválila vláda.

Národná rada SR prelomila prezidentovo veto k novele zákona o zdravotných poisťovniach a iných zákonoch. Za právnu úpravu hlasovalo 79 zákonodarcov. Od apríla sa tak zavedie limit spoluúčasti, zruší sa povinnosť výmenných lístkov a obnoví transformácia nemocníc. Pôvodne mali zmeny platiť už od začiatku roku 2011.

Vláda Slovenskej republiky schválila Revíziu budovania eGovernmentu, v rámci ktorej konštatovala odklon jednotlivých projektov informatizácie verejnej správy od pôvodného zámeru.

Zlúčenie, splynutie a rozdelenie akciových spoločností by malo byť administratívne menej náročné. Vyplýva to z návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý schválila vláda. Normu musí akceptovať aj parlament.

Vládny kabinet schválil Ministerstvu hospodárstva SR návrh zákona o poskytovaní dotácií. Ten by mal nahradiť výnosy rezortu hospodárstva, na základe ktorých štát poskytoval dotácie na slovenské baníctvo, na rozvoj podnikania, na podporu ochrany spotrebiteľa, na podporu rozvoja priemyselnej výroby a služieb, či na kúpu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu.

Národná rada SR prelomila prezidentovo veto k novele zákona o zdravotných poisťovniach a iných zákonoch. Za právnu úpravu hlasovalo 79 zákonodarcov. Od apríla sa tak zavedie limit spoluúčasti, zruší sa povinnosť výmenných lístkov a obnoví transformácia nemocníc.

3. február

Základný bankový produkt, ktorý zaviedla predchádzajúca vláda Roberta Fica, sa od začiatku apríla tohto roka zruší. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR schválením novely zákona o bankách.

Parlament schválil tiež návrh, podľa ktorého sa bankám zakazuje požadovať od klienta úhradu úrokov, poplatkov alebo iných nákladov pri predčasnom splatení hypotekárneho úveru na podnet klienta, ak hypoúver predčasne splatí v čase zmeny aktuálnej úrokovej sadzby alebo v čase uplynutia obdobia fixácie úrokovej sadzby.

4. február

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal kontrolu postupu zadávania zákazky pred uzatvorením zmluvy v prípade tendra Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na modernizáciu trate Zlatovce – Trenčianska Teplá. Stalo sa tak na základe vlastného podnetu úradu 31. januára.

Sociálna poisťovňa (SP) začala voči nemocniciam, ktoré jej dlhujú poistné, podávať návrhy na ich exekúciu. Prvým príkladom je nemocnica v Považskej Bystrici, voči ktorej poisťovňa podala na súd návrh na exekúciu pred pár dňami, informoval o tom generálny riaditeľ SP Ľuboš Lopatka.

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v nadobudnutí priamej výlučnej kontroly AutoCont Holding, a.s. nad spoločnosťou versity, a.s. AutoCont Holding nadobudne 70-percentný podiel na základnom imaní firmy versity. Podiel AutoCont Holding po uskutočnení predmetnej koncentrácie tak v oblasti predaja hardvéru a softvéru tretích strán a poskytovania súvisiacich služieb ako aj v oblasti poskytovania ERP aplikácií nepresiahne 5 %, informoval úrad.

7. február

Ministerstvo dopravy ako jediný akcionár zastupujúci štát odvolalo člena predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a.s. Milana Gajdoša, ktorý zároveň zastával post finančného riaditeľa. Na jeho miesto rezort vymenoval Petra Mráza. Ministerstvo zároveň potvrdilo, že doterajšia členka predstavenstva a investičná riaditeľka NDS Jarmila Tvrdá sa vzdala funkcií. Rezort však bližšie nezdôvodnil príčiny zmien v predstavenstve diaľničnej spoločnosti.

8. február

Parlament schválil novelu zákona o užívaní pozemkov v zriadených záhradkových osadách a vyporiadaní vlastníctva k nim. Schválená novela zákona mení spôsob určovania výšky ročného nájomného za užívanie pozemkov a tiež spôsob určovania výšky peňažnej náhrady za pozemky v zriadenej záhradkovej osade.

Parlament neschválil návrh poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), aby sa zrušil súbeh výpovednej lehoty a odstupného pri prepustení zamestnanca z organizačných dôvodov. Podľa jeho návrhu, ktorý predložil v druhom čítaní k vládnemu návrhu novely Zákonníka práce, mal mať zamestnanec rovnako ako v minulosti pri prepustení na výber medzi dvojmesačným odstupným alebo dvojmesačnou výpovednou lehotou.

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) nepriznal kompenzáciu straty spoločnosti Slovak Telekom, a.s. za poskytovanie univerzálnej služby v rokoch 2005 až 2006, informoval hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro.

9. február

Vládny kabinet aj pre neoprávnené poskytnutie štátnej pomoci spoločnosti Frucona Košice, a.s. schválil zmeny v zákone o štátnej pomoci a v zákone o súdnych exekútoroch a exekučnom konaní. Štát týmto krokom chce od firmy Frucona dosiahnuť urýchlené vrátenie neoprávnenej štátnej pomoci, a tým sa vyhnúť možnej pokute zo strany Európskej komisie (EK), informoval minister financií Ivan Mikloš.

Vládny kabinet sa stotožnil s názormi Fondu národného majetku SR a Ministerstvom financií SR o výhodnosti predaja šiestich najväčších teplárenských spoločností. Vláda sa zhodla na privatizácii teplární v Bratislave, Žiline, Zvolene, Trnave, Košiciach a v Martine. Kabinet zatiaľ nerozhodol, akou formou sa teplárne budú predávať, a aký podiel, informoval minister financií Ivan Mikloš,.

Parlament schválil zmenu v dozornej rade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Na návrh ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika odvolal členku rady Gabrielu Kaliskú a na jej miesto zvolil Moniku Pažinkovú.

Poslanci NR SR schválili novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Novela zosúlaďuje právne vzťahy pri poskytovaní dotácií v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Národná rada SR schválila novelu zákona o lesnom reprodukčnom materiáli.

Zásady, pravidlá a postupy vyšetrovania námorných nehôd a námorných mimoriadnych udalostí ustanovuje nariadenie vlády s účinnosťou od 1. júna tohto roka. Kabinet schválil nariadenie z dôvodu zvýšenia námornej bezpečnosti, predchádzania znečisteniu mora z námorných lodí a zníženia rizika budúcej námornej nehody alebo námornej mimoriadnej udalosti. Dokument zároveň preberá do nášho právneho poriadku smernicu Európskeho parlamentu a Rady z apríla 2009, ktorá určuje základné zásady vyšetrovania nehôd v námornej doprave.

Fond národného majetku SR dosadil do Slovenských elektrární, a.s. (SE) štátnych manažérov. Mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti na konci minulého týždňa zvolilo na návrh fondu nových členov predstavenstva a dozornej rady. Novým členom predstavenstva Slovenských elektrární sa tak stal Rastislav Antal, ktorý vo funkcii vystriedal Viliama Kupca. Novými členmi dozornej rady Slovenských elektrární sa stali Róbert Mistrík a Ján Marušinec. Tí nahradili vo funkcií Eduarda Strýčka a Milana Škultétyho, informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Janka B

Súvisiace články

Aktuálne správy