„Šup-šup“ do nákupov

Hoci US akciové trhy končili dnešné obchodovanie v červených číslach, nálada burziánov najmä v druhej polovici obchodného stintu nebola až tak skeptická akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Každopádne obnova  konštruktivizmu nestačila na to, aby sa straty z času otvorenia parketov podarilo vymazať. Celkovo tak:  Dow Jones -0,33%, SP 500 -0,21%, Nasdaq Composite +0,04%.

Európsky negativizmus zavážil

Prvé hodiny US seansy patrili strachu z Európy a z PIGS krajín. Najmä Írska o ktorom sa už klebetilo, že „otestuje“ pevnosť eurovalu a bude si z neho potrebovať vypožičať zdroje. Grécke dlhopisy boli rovnako odmietané a „horeli“ , aj keď  mieste komunálne voľby nedopadli pre vládu zle. Je úplne pochopiteľné, že táto európska nervozita sa preliala aj do obchodovania na US burzách. Napätie bolo cítiť aj z faktu, že FED bol obviňovaný zvyškom sveta, že rozpútava menovú vojnu, ktorá môže spôsobiť v ostatných krajinách veľa „neplechy“ a nerovnováh.  Neskôr sa však situácia predsa len stabilizovala, a akcioví býci sa pokúšali prebrať na trhoch iniciatívu.

Kašlať na európske problémy, povedali si Američania

A to aj preto, že prevažovali nasledujúce myšlienkové pochody:  PIGS problémy sú európske problémy a nie americké. A ak by si ich za „veľkou mlákou“ mali aj vziať k srdcu, bankrot hneď zajtra ešte nehrozí.  Potom QE je v konečnom dôsledku vlastne inflahovanie ceny aktív, a FED ich môže inflahovať do nekonečna, tak prečo proti tomuto bojovať? Navyše US obchodníkov nezaujíma, že vo zvyšku sveta môže spôsobiť  QE problémy. A ak aj áno, nebude to mať okamžitý negatívny vplyv na USA, oni žijú a obchodujú pre túto chvíľu, takže kde je vlastne problém? Veď posledné US dáta neboli až tak zlé (najmä piatkové Payrolls)  a ani US výsledková sezóna neskončila na „zahodenie.“ Víťazstvo republikánov v Snemovni reprezentantov, ktorí nemajú chuť nadmerne regulovať trhy je tiež optimizmom sršiaca správa.  „Rumori“ o tom, že regulátor by mohol uvoľniť vyplávanie dividend finančného sektora rovnako spôsobuje úsmevy.  Červené čísla indexov sa tak redukovali, a ak takéto postoje vydržia, zajtra by sme mohli vidieť návrat zelenania sa a bezstarostnosti za výdatnej pomoci FEDu.

Masírovanie ega býkov

Hlavne keď veľmi pozitívny obraz o QE dnes vo svojom prejave doručil US centrálny bankár Bullard, čím pomasíroval ego akciových býkov: „Výhody kvantitatívneho uvoľňovania prevýšia riziká z neho vyplývajúce. Pozitívny efekt tohto kroku sa v ekonomike prejaví o pol roka.“ Rovnako obchodníci vyberali aj hrozienka s ďalšieho prejavu, tentokrát skeptika QE v podobe iného US centrálneho bankár Fishera. Ten síce povedal: „To čo teraz FED robí je monetizácia US dlhu a bude v tom pokračovať minimálne do leta 2011. QE je veľmi rizikový biznis a úplne nesprávna medicína na ekonomiku. Budeme tu mať síce likviditu, ale tá pracovné miesta nevytvorí.“ Aj keď toto je trpká pravda, pre likvidita na trhu, ktorá bude vytvárať bubliny bude. A bodka. Teda „šup -šup“  do nákupov.

Autor: Stanislav Panis | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy