Predsedníčka vlády SR I. Radičová rokovala s výkonným riaditeľom NYSE Euronext

Bratislava 8. novembra (TASR) – Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová rokovala v pondelok na pracovnej ceste v USA s výkonnými riaditeľom NYSE Euronext Duncanom L. Niederauerom v priestoroch newyorskej burzy na Wall Street. Informovala ho predovšetkým o pripravovaných opatreniach slovenskej vlády, ktoré majú zvýšiť potenciál ekonomiky a prilákať zahraničných investorov.
Podľa predsedníčky vlády SR Slovensko realizuje reformný program, ktorý je zameraný na tvorbu pracovných miest. Upozornila predovšetkým na pripravovanú zmenu Zákonníka práce, ktorá má uľahčiť hľadanie a prijímanie nových zamestnancov pre investorov, kroky vlády smerujúce k posilneniu právnych istôt podnikateľov a pripravované znižovanie administratívnej záťaže pre firmy aj občanov. Vláda SR zároveň schválila ambiciózny program ozdravenia verejných financií, ktorý okrem zníženia deficitu umožní financovať najdôležitejšie priority, teda investície do infraštruktúry a podpory zamestnanosti. "Slovensko pred pár rokmi volali stredoeurópskym tigrom a je pripravené vrátiť sa na silné pozície pri získavaní nových zahraničných investorov," zdôraznila Iveta Radičová.
Podľa Duncana L. Niederauera sa situácia na svetových finančných a akciových trhoch zlepšuje. "V budúcom týždni plánuje na burzu vstúpiť (IPO – Initial Public Offering) viac spoločností ako vlani za pol roka," povedal. Výkonný riaditeľ NYSE Euronext dodal, že na trhu je v súčasnosti dostatok voľného kapitálu, problémom je zatiaľ v USA nedostatočná spotrebiteľská dôvera, ktorá vyplýva z vysokej miery nezamestnanosti. Spojené štáty sa v najbližšom období nemôžu spoliehať na vysoký rast hospodárstva. Aj to je dôvod, prečo sa mnoho investorov pozerá na trhy mimo USA. Vrátane menších európskych ekonomík, ako je Slovensko, ktoré sa tešia silnejšiemu oživeniu hospodárstva.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Súvisiace články

Aktuálne správy