Spoločnosť Sorea vlani so stratou vyše 1,7 mil. eur

Hotelová spoločnosť Sorea, s. r. o., ktorá patrí pod Konfederáciu odborových zväzov SR, skončila v minulom roku v strate vyše 1,7 mil. eur. Vyplýva to z neúplnej účtovnej závierky za rok 2009, ktorú spoločnosť zverejnila v Obchodnom vestníku. Oproti roku 2008 sa tak strata spoločnosti prehĺbila o 0,7 mil. eur. Tržby spoločnosti z predaja vlastných výrobkov a služieb vlani medziročne klesli o 22,5 % na 9,88 mil. eur. Pokles zaznamenali aj ostatné výnosy firmy z hospodárskej činnosti, a to o 73 tis. eur na 200,7 tis. eur. Výrobnú spotrebu spoločnosť za vlaňajšok vykázala na úrovni 7,35 mil. eur, čo je oproti roku 2008 zníženie o 15,6 %. O 14,2 % na 4,05 mil. eur medziročne klesli osobné náklady spoločnosti.

Majetok spoločnosti ku koncu minulého roka predstavoval takmer 2,52 mil. eur. Z tejto sumy dosahoval neobežný majetok 583,5 tis. eur a takmer 1,7 mil. eur obežný majetok. Vlastné imanie spoločnosti tvorilo záporných 783,8 tis. eur. Základné imanie totiž spoločnosť ku koncu vlaňajška vykázala v hodnote takmer 6,48 mil. eur, naakumulovaná strata minulých rokov predstavovala 5,5 mil. eur a strata za rok 2009 vyše 1,7 mil. eur. Záväzky firmy koncom minulého roka predstavovali takmer 3,24 mil. eur, čoho 2,76 mil. eur boli krátkodobé záväzky.

Spoločnosť Sorea, ktorej jediným spoločníkom je Jednotný majetkový fond zväzov odborových organizácií v Slovenskej republike, vznikla 1. januára 1993. Jej súčasťou je 14 hotelov s celkovou kapacitou vyše 4 000 lôžok. Tieto hotely sa nachádzajú vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách, v Ľubovnianskych kúpeľoch, v Piešťanoch a v Bratislave.

Každoročné dotácie zo štátneho rozpočtu v sume 600 tis. eur, určené na zvýhodnené rekreačné pobyty pre dôchodcov, by už od budúceho roka nemala dostávať automaticky spoločnosť Sorea, ktorá patrí pod Konfederáciu odborových zväzov SR (KOZ). „Balík 600 tisíc eur sa po novom nebude automaticky prideľovať KOZ a Sorei, ale bude vyhlásená súťaž o tieto prostriedky,“ povedal minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál. Do tejto súťaže budú môcť podľa neho vstúpiť rôzni organizátori rekreačných pobytov, ktorí sú schopní zorganizovať pobyt pre najmenej 2,5 tisíca seniorov. Dotácia na jeden pobyt podľa ministra klesne zo súčasných 70 eur na 50 eur, čo umožní ročne zadotovať 12 tis. rekreačných pobytov. V súčasnosti štát dotuje približne 8,5 tis. rekreačných pobytov pre seniorov.

Do súťaže, ktorú má od budúceho roka vyhlasovať ministerstvo práce a sociálnych vecí, sa podľa Mihála môže prihlásiť aj KOZ. „Balík prostriedkov sa rozdelí približne medzi tri až štyri subjekty, ktoré budú ponúkať tieto rekreácie dôchodcom,“ povedal. Takýto legislatívny návrh podľa neho predložia koaliční poslanci v parlamente pri schvaľovaní návrhu zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Je to prekonzultované aj s odbormi a súhlasili s tým,“ dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí k novému systému dotovania zvýhodnených rekreácií pre dôchodcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy