Opravný prostriedok voči nálezu ICSID môže SR a ČSOB uplatniť do 29.apríla

Praha 9. februára (TASR) – Aj keď vo veci dlžnej sumy vo výške takmer 25 miliárd Sk dosiahla ČSOB a dlžník Ministerstvo financií (MF) SR zhodu na princípe vyrovnania, obe strany môžu voči rozhodnutiu medzinárodnej arbitráže do 29. apríla 2005 uplatniť právo opravného prostriedku.

"Až po uplynutí tejto lehoty, teda až vtedy, keď žiadna zo strán nevyužije možnosť opravného prostriedku, bude môcť byť vyrovnanie medzi SR a ČSOB ukončené." Uviedol to v stanovisku pre TASR člen predstavenstva ČSOB Petr Knapp potom, ako dnes vláda SR rozhodla, že sa v spore SR a ČSOB neodvolá a dlžnú sumu zaplatí. Zmluvnú dokumentáciu o vyrovnaní v nasledujúcich dňoch dokončia právnici SR a banky.

"Mandát vlády SR pre ministra financií Ivana Mikloša je dostatočne silným predpokladom k definitívnemu uzatvoreniu úverového prípadu Slovenskej inkasnej (SI)," vyjadril sa Knapp. Pre slovenskú stranu vyrovnanie odstraňuje ďalší nárast úrokových nákladov. ČSOB sa podľa dohody totiž vzdá úrokov, ktoré nabehli k pohľadávke podľa rozhodnutia Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií (ICSID) za obdobie od 28. januára 2005 do úhrady zálohy.

Pripravovanou dohodou o vyrovnaní sa SR zaviaže uhradiť platbu, ku ktorej je podľa nálezu ICSID povinná, a to formou hotovostnej zálohy vo výške 16 miliárd Sk splatnej bezprostredne po podpise dohody. Zvyšok je splatný k 1. januáru 2006.

ICSID 29. decembra 2004 rozhodol v 7-ročnom spore, že SR musí ČSOB do 28. januára 2004 zaplatiť 24,8 miliárd Sk. Prehraný spor súvisí s konsolidáciou ČSOB, keď v roku 1993 za účelom prevzatia ťažko vymáhateľných pohľadávok banky vznikli SI a Česká inkasná (ČI) vo vlastníctve rezortu financií SR a ČR. Pohľadávky, ktoré boli nedobytné, sa pritom nevymáhali a celkový záväzok rástol. Banka v roku 1996 požiadala o okamžité splatenie celého záväzku. SI ho nebola schopná uhradiť a vtedajšie MF a jeho šéf Sergej Kozlík odmietlo tento záväzok splatiť. ČSOB preto v apríli 1997 podala žalobu na ICSID.

Súvisiace články

Aktuálne správy