Takmer polovica Slovákov nespláca záväzky na čas, najčastejšie pôžičky

Bratislava 30. augusta (TASR) – Podľa výsledkov prieskumu medzinárodnej skupiny EOS až 40 % slovenských zákazníkov nespláca včas svoje záväzky. Každý desiaty Slovák sa pritom pre podlžnosti dostal vlani do kontaktu s jednou z inkasných spoločností. Tie v roku 2010 prijali do správy nové pohľadávky v celkovej hodnote 176 miliónov eur.
„Podľa štatistík stále viac Slovákov nie je schopných splácať svoje záväzky. Kým platobná disciplína firiem sa vlani zlepšila, z peňaženiek ľudí kríza stále neodišla,“ uviedol generálny riaditeľ inkasnej spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltés.
Najčastejšie nesplácaným záväzkom medzi Slovákmi sú podľa spoločnosti hotovostné pôžičky od nebankových subjektov a bankové spotrebné úvery. „Pokiaľ človek potrebuje peniaze, rýchla pôžička od nebankového subjektu mu príde ako rýchla a bezstarostná možnosť,“ tvrdí spoločnosť. Problémom v tomto prípade je, že ľudia často nevedia zvážiť výhodnosť takejto pôžičky. Po istom čase tak nie sú schopní zvládnuť buď výšku pravidelnej splátky, alebo dlhé obdobie splácania.
Ďalším najčastejšie nesplácaným záväzkom je tovar na splátky. Za ním nasledujú faktúry za telekomunikačné služby a úvery na bývanie. „Snáď s výnimkou úverov na bývanie platí, že ide o tovary, ktoré vo väčšine nie sú pre život nevyhnutné, respektíve by sa dal ich nákup oddialiť,“ vysvetľuje inkasná spoločnosť. Pri úveroch na bývanie je zase na zváženie kúpa lacnejšieho bytu či domu, pri ktorých bude aj mesačná splátka nižšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy