Nízke výnosy amerických štátnych dlhopisov signalizujú príchod krízy

Frankfurt nad Mohanom/New York 21. augusta (TASR) - Výnosy amerických štátnych dlhopisov sú najnižšie za posledných 60 rokov.

Frankfurt nad Mohanom/New York 21. augusta (TASR) – Výnosy amerických štátnych dlhopisov sú najnižšie za posledných 60 rokov. Podľa názoru šéfa spoločnosti Pimco Billa Grossa sú dôležitým signálom, že sa blíži globálna recesia. Nemecký denník Financial Times Deutschland uviedol, že optimizmus v najsilnejšej ekonomike Európy zostáva, mala by vzrásť asi o 3 %.
Gross svoju prognózu spresnil, keď povedal, že nízke výnosy nielen signalizujú možnosť recesie, ale majú aj oveľa vyššiu vypovedaciu hodnotu, recesia s veľkou pravdepodobnosť príde. Šéf Pimca, ktoré sa venuje obchodu so štátnymi dlhopismi, dodal, že „je čoraz zreteľnejšie, že možnosti politiky sú obmedzené a že sa rast oslabuje“.
Výnosy amerických 10-ročných bondov boli v sobotu (20. 8.) 2,07 % a vo štvrtok (18. 8.) dokonca prvýkrát od roku 1950 klesli pod 2 %.
Na amerických burzách sú obavy z globálnej hospodárskej krízy čoraz zreteľnejšie, to sa prejavilo v poklese ich indexov. Wall Street skončil v piatok už štvrtý týždeň po sebe poklesom.
Prezident USA Barack Obama v súvislosti s hospodárskou situáciou v rozhlasovom interview žiadal republikánsku opozíciu o spoluprácu. „Prežívame hroznú recesiu, mnohí ľudia sú bez práce. Mnohí musia vyžiť z nízkych miezd a mála peňazí. Preto by mali byť do Washingtonu zvolení politici, ktorí budú schopní riešiť problémy krajiny, ktorí odložia nabok sklon k sporom a pustia sa do problémov.“
Gross ako správca fondu Total Return vyvolal v máji medzinárodný rozruch, keď sa stiahol z obchodu s americkými štátnymi dlhopismi. Vtedy povedal, že ich bude znovu kupovať, len keď sa americké hospodárstvo oslabí. Svoj názor neskôr zopakoval inými slovami: „Som presvedčený, že sa americké dlhopisy znovu stanú cennými, keď upadneme do recesie.“
Spolušéf Pimca, ktoré je dcérou Allianzu, Mohamed El-Erian žiadal od EÚ, aby sa zbavila takých zadlžených štátov, ako je v eurozóne Grécko. Krajina má „priveľa dlhov a nie je dostatočne konkurencieschopná. Ťažko si možno predstaviť, že Grécko ako člen eurozóny môže tieto problémy zvládnuť“. Zdôraznil, že „ide len o to, chrániť jadro eurozóny“.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy