Kryptomeny nie sú pre Slovákov neznámy pojem. Odvahu investovať však naberie len každý desiaty.

, openiazoch.sk Foto: pexels.com/Karolina Grabowska

Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen pre portál openiazoch.sk o kryptomenách zatiaľ nepočulo iba niečo cez 5 % Slovákov. Takmer 32 % opýtaných pritom uviedlo, že o kryptomeny sa aj aktívne zaujímajú a zisťujú si ďalšie informácie.

O kryptomenách na Slovensku počul už takmer každý. Pre väčšinu z nás je to navyše zaujímavá téma, čo však ešte neznamená, že naberieme odvahu do nich investovať. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti Nielsen pre portál oPeniazoch.sk, podľa ktorého o kryptomenách zatiaľ nepočulo iba niečo cez 5 % Slovákov. Takmer 32 % opýtaných pritom uviedlo, že o kryptomeny sa aj aktívne zaujímajú a zisťujú si ďalšie informácie, viac ako 24 % o kryptomenách počulo, téma ich zaujíma, aktívne však informácie o tomto fenoméne zatiaľ nevyhľadali. Zvyšných 39 % Slovákov tvrdí, že kryptomeny eviduje, ale nie je to pre nich zaujímavá téma.

O kryptomenách počuli mladí, aj starší

Zaujímavosťou pritom je, že povedomie o kryptomenách majú všetky vekové kategórie, bez ohľadu na vzdelanie a naprieč celým Slovenskom. Prieskum, ktorý sa Nielsen vykonal v auguste tohto roka na vzorke 513 respondentov z internetovej populácie staršej ako 15 rokov, totiž ukázal, že vo všetkých kategóriách malo vedomosť o kryptomenách viac ako 90 % Slovákov. Pravdou však je, že aktívne si ďalšie informácie zisťujú najmä mladí vo veku od 15 do 24 rokov (takmer 44 %) a vysokoškolsky vzdelaní (cez 40 %).

Z prieskumu zároveň vyplynulo, že zisťovanie dodatočných informácií o kryptomenách ešte automaticky neznamená, že sa pustíme aj do investovania. Z tých, ktorí vyhľadávali ďalšie informácie, totiž ešte žiadne kryptomeny nenakúpilo až vyše 58 % Slovákov. Pravidelne digitálne meny nakupuje necelých 13 % z nich, zvyšných 29 % nakúpilo kryptomeny jednorazovo. Vo výsledku tak z prieskumu vyplynulo, že kryptomeny pravidelne alebo jednorazovo nakupuje zhruba 13 % Slovákov. Odvahu investovať tak nabral približne každý desiaty z nás.

Ukázalo sa tiež, že najväčšia časť z investorov do kryptomien sa s ich predajom neponáhľa. Až 34 % z tých, ktorí niekedy kryptomeny nakúpili, ich totiž zatiaľ nepredalo a plánuje si ich ešte ponechať. Ďalších vyše 16 % investorov kryptomeny doteraz taktiež nepredávalo, aktuálne však o tom uvažujú. Takmer 27 % Slovákov, ktorí do digitálnych mien nainvestovali, už časť z nich odpredalo a viac ako pätina už predala celý objem kryptomien, ktorý vlastnili.

Od pár desiatok eur až po tisíce

Investovanie do kryptomien môže byť pritom zaujímavé aj pre investorov, ktorí majú k dispozícii iba pár desiatok eur, ako aj pre investorov, ktorí sú ochotní podstúpiť oveľa väčšie riziko s násobne vyššími investíciami. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde ľuďia, ktorí kryptomeny nakúpili, investovali od niekoľkých desiatok eur až cez tisícku eur.

Vôbec najväčší podiel investorov na Slovensku nakúpil kryptomeny za menej ako 50 eur (23,5 %). Nasledovali takí, ktorí investovali do digitálnych mien od 300 do 500 eur (21,9 %) a skupina investorov, ktorá kryptomeny nakúpila za 100 až 300 eur (17,5 %). Takmer 9 % z tých, ktorí digitálne meny kupujú pravidelne, alebo nakúpili jednorazovo, investovalo do nich viac ako 1000 eur.

Tretina plánuje investície do kryptomien ešte zvýšiť

Takmer 30 % ľudí, ktorí už majú skúsenosti s nakupovaním kryptomien, pritom plánuje svoje výdavky na ich nákup ešte zvýšiť. Pätina sa nechystá výdavky do digitálnych mien zvyšovať, ale ani znižovať, necelých 9 % plánuje svoje investície do kryptomien v budúcnosti obmedziť. Rovných 9 % je zase rozhodnutých, že do digitálnych mien už investovať nebude.

Faktom však je, že väčšina Slovákov so skúsenosťami s nakupovaním kryptomien ešte nemá pevné plány, akú stratégiu zvolí v budúcnosti. Takmer tretina totiž ešte nie je rozhodnutá, či svoje výdavky do kryptomien, zvýši, zníži alebo úplne utlmí.

Súvisiace články

Aktuálne správy