Ako zmerať ekonomický rast: Stačí nočný pohľad z vesmíru

, nber.org Foto:SITA/AP

Už dlhšie sa špekuluje o správnosti odhadov rastu ekonomiky Ríše stredu. Kým jedna skupina analytikov tvrdí, že Čína na tom nie je zďaleka tak dobre a že dokonca zažila v roku 2015 v nadväznosti na turbulencie na tamojších akciových trhoch recesiu, iní ekonómovia sa naopak domnievajú, že čínsky rast je podhodnotený.

Nezvyčajný spôsob, ako si overiť štatistické dáta, zvolili výskumníci z newyorského Fedu a Kolumbijskej univerzity. Použili satelitné snímky nočnej Číny a na základe zaznamenanej intenzity svetla v rôznych oblastiach sa pokúsili odhadnúť, akú váhu dať tomu-ktorému čínskemu ekonomickému indikátoru. Výsledky štúdie tvrdia, že oficiálne údaje o čínskom raste sú podhodnotené. Za obdobie rokov 2014 až 2016 sa, po prevahe rôznych ekonomických indexov na základe intenzity nočného svetla, nepodarilo preukázať ostré spomalenie ekonomického rastu či dokonca recesiu. Spomalenie rastu v krízovom roku 2008 bolo tiež nižší, než tvrdili oficiálne štatistiky. Ďalším zistením je, že za posledných 11 rokov čínsky rast zostal skôr konštantný, než by spomaľoval.

Jedným z vysvetlení, prečo sú dáta ohľadom rastu čínskeho HDP podhodnotené, môže byť podľa autorov štúdie konštantné podhodnotenie rastu sektora služieb. Práve tento sektor stále získava čoraz väčší podiel v čínskej ekonomike.

Analytici z Wall Street najčastejšie používajú na odhad rastu čínskeho hrubého domáceho produktu upravený tzv. Li Keqiangov Index, ktorý priemeruje rast produkcie elektriny, prepraveného tovaru po železnici a bankových pôžičiek v Ríši stredu. Index je pomenovaný po Li Keqiangovi, dnešnom  čínskom premiérovi. Ten totiž v roku 2007 americkému veľvyslancovi v Číne priznal, že oficiálne údaje o raste HDP sú nepresné, a že radšej používa práve tento kompozitný indikátor.

Autori štúdie použili nočné satelitné snímky Číny, aby jednotlivým komponentov upraveného Li Keqiangovho indexu mohli zmeniť váhu tak, aby viac zodpovedala realite ako ťažko overiteľným predpokladom o čínskej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy